Звіт представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Тернопільській області Новосельської Оксани Остапівни за 2023 рік
опубліковано 06 березня 2024 року о 15:43

Звітна інформація охоплює діяльність представництва Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Тернопільській області (далі – представниця) за період 01 січня до 31 грудня 2023 року, враховуючи статистичні дані за 2023 рік.

У своїй роботі представниця Національної ради керувалася Конституцією України, законами України «Про телебачення і радіомовлення», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про медіа» «Про доступ до публічної інформації», «Про телекомунікації», «Про радіочастотний ресурс України», «Про авторське право та суміжні права», «Про рекламу», Планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору України, Доктриною інформаційної безпеки України, іншими законами України та нормативними документами, які регламентують питання функціонування телерадіопростору в Україні, Планом основних заходів Національної ради, Регламентом Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, Положенням про представника Національної ради, рішеннями регуляторного органу.

Звітна інформація представниці за 2023 рік підготовлена відповідно до пункту 5 статті 83 Закону України «Про медіа».

Набуття чинності 31 березня 2023 року Законом України «Про медіа» стало довгоочікуваною подією в українському медійному просторі. Він є одним з критеріїв, необхідних для вступу України до ЄС, у будь-якому випадку цей закон суттєво вплине на сферу медіа у наступні десятиліття. Працювати він буде поступово в певних частинах, він вмістить багато системних змін, під- реформ в загальній медійній реформі. Представниця НР упродовж року проводила роз’яснювальну роботу стосовно Закону України «Про медіа», відбулися різні зустрічі з зацікавленими особами провайдерами, ліцензіатами, друкованими та онлайн медіа, для того, щоб закон почав реалізовуватися. У зв’язку з тим, що наша країна отримала статус кандидата ЄС і веде воєнне протистояння з росією цей закон дозволить нам ще більше відірватись і віддалитись від рф і інтегруватись у ЄС. Звісно, що всі інститути, які передбачені цим законом запрацюють за рік може за два роки, але тоді покращиться загальна якість інформаційного простору і контенту - не буде дискримінації між суб’єктами у сфері медіа, контентні обмеження будуть обов’язкові для всіх медіа незалежно від того, яке медіа за якою технологією створюється і поширюється.

Пріоритетними напрямками роботи представниці Національної ради у 2023 році були:

  • виконання плану основних заходів Національної ради України на перше та друге півріччя 2023 року;

нагляд за дотриманням суб’єктами у сфері медіа чинного законодавства та вимог умов ліцензій;

захист телерадіоінформаційного простору в порядку нагляду за трансляцією неадаптованих програм у провайдерів аудіовізуальних сервісів, а також за дотриманням суб’єктами у сфері медіа вимог законодавства щодо недопущення популяризації або пропаганди органів держави-агресора, трансляції передач або фільмів за участі осіб, які створюють загрозу національній безпеці нашої держави;

  • нагляд за дотриманням суб’єктами у сфері медіа вимог законодавства щодо обсягів контенту державною мовою.
  • здійснення комплексних, цільових та тематичних офіційних моніторингів ліцензіатів;
  • повідомлення ліцензіатів області про ключові рішення Національної ради та контроль фактичного їх виконання, надання консультацій щодо формування пакетів документів, необхідних під час воєнного стану, переоформлення або продовження дії ліцензій, реєстрації суб’єктів медіа тощо;
  • взаємодія з представниками органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями з питань, що стосуються розвитку телерадіоінформаційної сфери регіону;
  • опрацювання звернень громадян.

  • РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНИЙ СТАН МЕДІАПРОСТОРУ ОБЛАСТІ
  •  
  • Структура медіапростору області.

У Тернопільській області станом на грудень 2023 року діють 40 місцевих суб’єктів у сфері медіа. 17 суб’єктів у сфері аудіовізуальних медіа (До таких умовно віднесемо АТ «НСТУ» м. Київ – телемовлення і радіомовлення; ТРК «Львівська хвиля», м. Львів; ПП "ТРО "Західна столиця", м. Львів, ТОВ «ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ «ІФ МЕДІА-ГРУП», м. Київ (позивні: «Радіо Марія») – оскільки дані мовники розміщують частково і місцевий контент; а також провайдера аудіовізуальних сервісів ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», який ретранслює телепрограми у 4 населених пунктах області). Отже, структура медіапростору виглядає таким чином:

4 телемовників з використанням радіочастотного спектра:

(ТОВ «TV-4», логотип «4 tv»; АТ НСТУ м. Київ, логотип «Суспільне Тернопіль та графічний елемент, виконаний у формі півкола», ПП ТРК «Смайл», логотип «ІНТБ» ПП «ТРО «ТЕРНОПІЛЬ - МЕДІА», логотип «Тернопіль 1»);

12 радіомовників: 

8 суб’єкти у сфері медіа з використанням радіочастотного спектра;

3 суб’єкти у сфері медіа, що здійснює мовлення без використання радіочастотного спектра (лінійне медіа);

20 субєктів у сфері друкованих медіа;

3 суб'єкти у сфері онлайн-медіа;

2 провайдери аудіовізуальних сервісів (в т. ч. «Воля-Кабель» із мережами в 4 населених пунктах).


  • Діяльність суб’єктів у сфері медіа в умовах воєнного стану.

В умовах довготривалої війни перед мовниками постали труднощі щодо забезпечення мовлення відповідно до ліцензійних умов, вирішити які хоча б частково допомагає медіарегулятор. Національна рада йде назустріч компаніям і в разі потреби надає їм дозволи про відступи від програмних концепцій на період дії воєнного стану в Україні. Також для захисту інформаційного простору держави від дезінформації, що поширюється країною-агресором було прийнято рішення РНБОУ щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану. Мовники долучилися до трансляції цілодобово інформаційного марафону «Єдині новини». На початку війни всі місцеві суб’єкти у сфері медіа ТОВ «TV-4» (логотип «4tv»), Приватне підприємство «Телерадіоорганізація «ТЕРНОПІЛЬ-МЕДІА» (логотип «Тернопіль 1»), Приватне підприємство «Телерадіокомпанія «Смайл» м. Тернопіль (логотип ін тб (комбіноване)), АТ «НСТУ» м. Київ (позивні «Україньке радіо», ТОВ «Тернопільська ТРК «ТАКТ» (позивні «Файне місто»), ТОВ «Радіо ТОН» (позивні «Радіо РОКС – Україна»), ПП ТРО «Українська хвиля» (позивні «Українська хвиля»), власне мовлення вели тільки суб’єкти у сфері медіа - «ПП ТРО «УХ-радіо» (позивні «УХ-радіо»), м. Тернопіль». Станом на сьогодні суб’єкти у сфері медіа (телемовники) транслюють марафон в обсязі 48% від загального обсягу мовлення і два радіомовники АТ «НСТУ» м. Київ (позивні «Українське радіо»), ПП ТРО «Українська хвиля» (позивні «Українська хвиля»). Таким чином було забезпечено доступ населення до інформації українських суб’єктів у сфері медіа.

ПП «КОЛУМБУС», м. Тернопіль збільшило територію надання програмної послуги. З 14.02.2022 розпочало свою діяльність у м. Володимир-Волинський Волинської області, м. Червоноград, м. Соснівка, смт Гірник Львівської області (згідно з рішенням НР № 99 від 26.01.2022).


1.3 Втрати та збитки, завдані компаніям через збройну агресію рф.

Унаслідок ворожих масованих ракетних атак на енергетичну систему України відбувалися несанкціоновані відключення електрики у Тернопільській області у зимовий період 2022-2023 рр., як результат з’явилися проблеми в інформаційному просторі. Тернопільська філія Концерну РРТ забезпечувала роботу 11 радіомовників, але 12 радіомовників, у тому числі 4 місцеві, які обслуговуються іншими постачальниками електронних комунікаційних послуг працювали за графіком вимкнення електроенергії. Представниця з цим питанням неодноразово зверталася до керівників суб’єктів у сфері медіа, також до керівника Тернопільської філіі КРРТ Макара Романа Володимировича і до заступника ОВА Устенко Віктора Володимировича, який координує роботу щодо зв’язків із засобами масової інформації, сприяє їх діяльності. Два місцевих суб'єкти у сфері аудіовізуальних медіа ТОВ «Тернопільської ТРК «ТАКТ», ПП ТРО «Українська хвиля», вирішили змінити постачальника електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра та перенести свої радіопередавачі на вежу Тернопільської філіі Концерну РРТ. Після прийнятих рішень Національною радою № 411 від 15.06.2023, № 412 від 15.06.2023 про зміну місцеперебування передавачів, суб’єкти у сфері медіа з 20.09.2023 ведуть трансляцію програм з нового місця встановлення передавачів.

Решта суб’єктів сфері аудіовізуальних медіа розв’язали проблему за допомогою придбання генераторного обладнання. Також часте і безсистемне відключення електроенергії спостерігалося на об’єктах Тернопільської філіі КРРТ в м. Чорткові, в м. Бучачі, в м. Кременці. Частково розв’язували цю проблему завдяки генераторному обладнанню. Подача електроенергії за графіком, недостатній рівень напруги у мережі призвели до нестабільної роботи постачальника електронних комунікаційних послуг ПП «Колумбус», який надавав свої послуги двом суб’єктам у сфері аудіовізуальних медіа ПП «Телерадіоорганізації «ТЕРНОПІЛЬ-МЕДІА» (логотип «Тернопіль 1»), Приватному підприємству «Телерадіокомпанія «Смайл» (логотип ін тб (комбіноване), цю проблему вирішували за допомогою акумуляторних батарей. На сьогодні проблем з електроживленням немає.

28 жовтня 2021 року Національна рада підбила підсумки конкурсу на мовлення на вільних телеканалах багатоканальних телемереж стандарту DVB–T2 (MPEG 4), які призначені для місцевих компаній. Запропоновані на конкурс частоти були прораховані для того, щоб місцеві телекомпанії могли завершити перехід на цифрове мовлення.

За результатами конкурсу Приватне підприємство «Телерадіоорганізація «ТЕРНОПІЛЬ-МЕДІА» (логотип «Тернопіль 1»), ТОВ «TV-4» (логотип «4tv»), Приватне підприємство «Телерадіокомпанія «Смайл» м. Тернопіль (логотип ін тб (комбіноване)), регіональний телемовник ДП «Телерадіокомпанія «Аверс» ВАТ «Корпорація «Аверс», м. Луцьк Волинської обл. (логотип «АВЕРС») і один місцевий новий телемовник ПП ТРО «Едвансед візуал технологіс маркетинг», м. Тернопіль (логотип «ФАЙНЕ МІСТО») отримали ліцензію на цифрове телемовлення на вільних телеканалах багатоканальних телемереж стандарту DVB–T2 (MPEG 4) у 5 населених пунктах Тернопільської області, але розпочати мовлення змогли тільки два суб'єкти у сфері аудіовізуальних медіа ТОВ «TV-4» (логотип «4tv») і Приватне підприємство «Телерадіоорганізація «ТЕРНОПІЛЬ-МЕДІА» (логотип «Тернопіль 1»). ТОВ «TV-4» (логотип «4tv») завдяки переходу у м. Шумську (41 ТВК) на цифровий стандарт мовлення припинив використання технології аналогового телевізійного мовлення. Розпочав цифрове мовлення з 21.02.2023 р., про що було повідомлено листом НР. Приватне підприємство «Телерадіоорганізація «ТЕРНОПІЛЬ-МЕДІА» (логотип «Тернопіль 1») розпочали мовлення за ліцензією на цифрове телемовлення на вільних телеканалах багатоканальних телемереж стандарту DVB–T2 (MPEG 4) у селі Лозова Тернопільського району 01.10.2023 р., у м. Теребовлі та м. Шумську 01.11.2023 р. , у м. Кременці і с. Горішня Вигнанка Чортківського району 01.12.2023 р. про що було повідомлено листом НР.

Всі решта суб’єкти у сфері аудіовізуальних медіа не змогли розпочати мовлення у зв'язку з введенням воєнного стану та несприятливою економічною ситуацією в країні.

 1.4. Перші результати реалізації Закону України «Про медіа».

Беручи до уваги складнощі, в яких перебувають медіа та вся країна, регулятор розробив необхідні нормативно-правові акти щодо особливості ліцензування та реєстрації суб’єктів у сфері медіа під час воєнного та надзвичайного стану.

Станом на сьогодні 20 суб’єктів у сфері друкованих медіа зареєстровано і два подали заяву про реєстрацію суб’єкта у сфері друкованих медіа, також зареєстровано три суб'єкти у сфері онлайн-медіа. Робота з ознайомлення суб’єктів у сфері медіа з процедурою реєстрації продовжується. Для налагодження ефективної комунікації та роботи регулятора з суб’єктами у сфері медіа буде створений та запущений в дію електронний кабінет, далі триватиме робота з модернізації ведення Державного реєстру суб’єктів у сфері медіа.

З метою реалізації положень ухваленого Закону України «Про медіа» медіарегулятор підготував необхідні нормативно-правові акти. Зокрема: Стратегію діяльності Національної ради; План реалізації Стратегії; Регламент та інші документи, які регулюють організаційні питання діяльності Національної ради; нормативно-правові акти щодо ліцензування/реєстрації суб’єктів у сфері медіа (у тому числі під час дії воєнного стану чи надзвичайного стану); Методику розрахунку ліцензійного збору; Порядок функціонування електронного кабінету та інші акти.

 

РОЗДІЛ 2. ЛІЦЕНЗУВАННЯ ТА РЕЄСТРАЦІЯ У СФЕРІ МЕДІА

2.1. Підсумки ліцензування у звітному періоді (видані ліцензії, внесення змін, анульовані).

У процесі ліцензування впродовж 2023 року були залучені 4 місцевих суб'єкти у сфері медіа: 1 – у сфері лінійного аудіовізуального медіа, 3 – у сфері лінійного аудіального медіа, а також 2 суб'єкти у сфері медіа, які ведуть діяльність у регіоні, але юридична адреса яких зареєстрована поза межами області. Зокрема:


• ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, (провайдер аудіовізуальних сервісів ліцензія НР № 00055-п від 27.03.2013, м. Кременець)

- переоформлення ліцензії на мовлення у зв’язку зі зміною загальної концепції (принципи, підстави) добору програм для ретрансляції (пропозиції абонентам), мінімальної частки програм вітчизняного виробництва в загальній кількості програм, що ретранслюються в мережі, зазначивши в ліцензії:

загальна концепція (принципи, підстави) добору програм для ретрансляції (пропозиції абонентам): мінімальна частка програм вітчизняного виробництва в загальній кількості програм, що ретранслюються в мережі – не менше 50%.

(рішення Національної ради № 143 від 16.02.2023);


• ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, (провайдер аудіовізуальних сервісів ліцензія НР 00058-п від 27.03.2013, м. Чортків)

- переоформлення ліцензії на мовлення у зв’язку зі зміною загальної концепції (принципи, підстави) добору програм для ретрансляції (пропозиції абонентам), мінімальної частки програм вітчизняного виробництва в загальній кількості програм, що ретранслюються в мережі, зазначивши в ліцензії:

загальна концепція (принципи, підстави) добору програм для ретрансляції (пропозиції абонентам): мінімальна частка програм вітчизняного виробництва в загальній кількості програм, що ретранслюються в мережі – не менше 50%. (рішення Національної ради № 144 від 16.02.2023);


• ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, (провайдер аудіовізуальних сервісів ліцензія НР № 00060-п від 27.03.2013, м. Теребовля)

- переоформлення ліцензії на мовлення у зв’язку зі зміною загальної концепції (принципи, підстави) добору програм для ретрансляції (пропозиції абонентам), мінімальної частки програм вітчизняного виробництва в загальній кількості програм, що ретранслюються в мережі, зазначивши в ліцензії:

загальна концепція (принципи, підстави) добору програм для ретрансляції (пропозиції абонентам): мінімальна частка програм вітчизняного виробництва в загальній кількості програм, що ретранслюються в мережі – не менше 50%. (рішення Національної ради № 145 від 16.02.2023);


• ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, (провайдер аудіовізуальних сервісів ліцензія НР № 00055-п від 27.03.2013, м. Кременець)

- продовження строку дії ліцензії провайдера програмної послуги

НР № 00055-п від 27.03.2013 ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, шляхом видачі ліцензії провайдера програмної послуги на новому бланку на підставі наданої інформації:

- загальна кількість програм програмної послуги – 57, із них вітчизняних програм – 53;

- оператор телекомунікацій (постачальник електронних комунікаційних послуг) – ТОВ «ТЕЛЕСВІТ», м. Київ;

- місцезнаходження головної (базової) станції, ретрансляторів, передавача мультиплексу – вул. Льотчиків-Визволителів, буд. 39, м. Кременець Тернопільської обл.;

- строк дії ліцензії – 10 років.

(рішення Національної ради № 192 від 09.03.2023);


ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, (провайдер аудіовізуальних сервісів ліцензія НР 00058-п від 27.03.2013, м. Чортків)

- продовження строку дії ліцензії провайдера програмної послуги

НР № 00058-п від 27.03.2013 ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, шляхом видачі ліцензії провайдера програмної послуги на новому бланку на підставі наданої інформації:

- загальна кількість програм програмної послуги – 56, із них вітчизняних програм – 52;

- оператор телекомунікацій (постачальник електронних комунікаційних послуг) – ТОВ «ТЕЛЕСВІТ», м. Київ;

- місцезнаходження головної (базової) станції, ретрансляторів, передавача мультиплексу – вул. Церковна, буд. 5, м. Чортків Тернопільської обл.;

- строк дії ліцензії – 10 років.

(рішення Національної ради № 194 від 09.03.2023);


• ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, (провайдер аудіовізуальних сервісів НР № 00060-п від 27.03.2013, м. Теребовля)

- продовження строку дії ліцензії провайдера програмної послуги

НР № 00060-п від 27.03.2013 ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, шляхом видачі ліцензії провайдера аудіовізуальних сервісів на новому бланку на підставі наданої інформації:

- загальна кількість програм програмної послуги – 56, із них вітчизняних програм – 52;

- оператор телекомунікацій (постачальник електронних комунікаційних послуг) – ТОВ «ТЕЛЕСВІТ», м. Київ;

- місцезнаходження головної (базової) станції, ретрансляторів, передавача мультиплексу – вул. Січових Стрільців, буд. 30, м. Теребовля Тернопільської області;

- строк дії ліцензії – 10 років.

(рішення Національної ради № 195 від 09.03.2023);


• ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, (провайдер аудіовізуальних сервісів ліцензія НР № 00096-п від 27.03.2013, м. Тернопіль)

- продовження строку дії ліцензії провайдера аудіовізуальних сервісів

НР № 00096-п від 27.03.2013 ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, шляхом видачі ліцензії провайдера аудіовізуальних сервісів на новому бланку на підставі наданої інформації:

- загальна кількість програм програмної послуги у м. Тернополі – 125, із них вітчизняних програм – 84; загальна кількість програм програмної послуги у смт Великій Березовиці Тернопільської обл. – 123, із них вітчизняних програм – 82;

- оператор телекомунікацій (постачальник електронних комунікаційних послуг) – ТОВ «ТЕЛЕСВІТ», м. Київ;

- місцезнаходження головної (базової) станції, ретрансляторів, передавача мультиплексу – вул. Крушельницької, буд. 1, м. Тернопіль;

- строк дії ліцензії – 10 років.

(рішення Національної ради № 199 від 09.03.2023);


ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «TV-4», м. Тернопіль, (ефірне ТБ, логотип: «4 tv», ліцензія НР № 00856-м від 24.05.2016)

- анулювання ліцензії на мовлення НР № 00856-м від 24.05.2016 ТОВ «TV-4», м. Тернопіль.

(рішення Національної ради № 200 від 09.03.2023);


ПП ТРО «УКРАЇНСЬКА ХВИЛЯ», м. Тернопіль, (ефірне РМ позивні: «УКРАЇНСЬКА ХВИЛЯ», ліцензія НР № 01045-м від 19.12.2017)

- внесення змін до Реєстру суб’єктів у сфері медіа щодо ліцензіата та умов ліцензії на мовлення НР № 01045-м від 19.12.2017 ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА ТЕЛЕРАДІООРГАНІЗАЦІЇ «УКРАЇНСЬКА ХВИЛЯ», м. Тернопіль, у зв’язку зі зміною технічних характеристик в частинах: зміна місцезнаходження передавача на частоті 101,1 МГц у м. Тернополі та постачальника електронних комунікаційних послуг та впорядкування території розповсюдження програм, присвоїти ідентифікатор у Реєстрі, зазначивши:

- місцезнаходження передавача на частоті 101,1 МГц у м. Тернополі: м. Тернопіль, вул. Приміська, 11;

- територія розповсюдження програм: м. Тернопіль та території Тернопільського району;

- постачальник електронних комунікаційних послуг – Концерн РРТ.

(рішення Національної ради № 412 від 15.06.2023);


• ТОВ «ТЕРНОПІЛЬСЬКА ТРК «ТАКТ», м. Тернопіль, (ефірне РМ позивні: «Файне місто» (комбіноване), ліцензія НР № 01580-м від 10.12.2019)

- внесення змін до Реєстру суб’єктів у сфері медіа щодо ліцензіата та умов ліцензії на мовлення НР № 01580-м від 10.12.2019 ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ТЕРНОПІЛЬСЬКА ТРК «ТАКТ», м. Тернопіль, у зв’язку зі зміною технічних характеристик в частині: зміни місцезнаходження передавача на частоті 106,8 МГц у м. Тернополі та постачальника електронних комунікаційних послуг та впорядкування території розповсюдження програм, присвоїти ідентифікатор у Реєстрі, зазначивши:

- місцезнаходження передавача на частоті 106,8 МГц у м. Тернополі: м. Тернопіль, вул. Приміська, 11;

- територія розповсюдження програм: м. Тернопіль та території Тернопільського району;

- постачальник електронних комунікаційних послуг – Концерн РРТ.

(рішення Національної ради № 411 від 15.06.2023);


• ТОВ «ЗЕОНБУД», м. Київ, (ефірна багатоканальна електронна комунікаційна мережа МХ- 5 стандарту DVB-T (MPEG-4) або DVB-T2 (MPEG-4); ліцензія НР № 00019-п від 09.12.2010)

- видати ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ЗЕОНБУД», м. Київ, ліцензію на постачання послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра, з урахуванням внесення змін у зв’язку зі зміною структури власності ліцензіата, внаслідок якої відбулися зміни кінцевого бенефіціарного власника, ключових учасників та власників істотної участі, шляхом внесення відповідних змін до Реєстру та присвоїти ідентифікатор, зазначивши:

- вид діяльності у сфері медіа: постачання електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення;

- строк дії ліцензії залишається без змін (09.12.2030);

- відомості про структуру власності – згідно з додатком 1 до рішення;

- технічні характеристики та територія покриття ефірної багатоканальної електронної комунікаційної мережі – згідно з додатком 2 до рішення;

- зобов’язання, взяті суб’єктом у сфері медіа: згідно з додатком 3 до рішення.

Технічні характеристики ефірної багатоканальної електронної комунікаційної мережі із загальнонаціональною категорією покриття - МХ-5

Область

Населений пункт/ Адреса встановлення РО (РЕЗ)

Потужність передавача, Вт

ТВК

Тернопільська

вул. Залісся, 7, м. Бережани Тернопільського району

200

53

вул. Тернопільська, 140, с. Підзамочок Чортківського району

100

47

вул. Телевізійна, 33, с. Горішня Вигнанка Чортківського району

200

50

вул. Осовиця, 12, м. Кременець

200

43

вул. Польова, 13, с. Лозова Тернопільського району

1000

37

(рішення Національної ради № 902 від 14.09.2023);


• ТОВ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ТРК «ТАКТ», м. Тернопіль, (ефірне РМ позивні: «Файне місто» (комбіноване)

- визнати ТОВ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ТРК «ТАКТ», м. Тернопіль, переможцем конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням радіочастотного спектра на частоті 87,5 МГц у м. Бучачі (Підзамочок) Тернопільської обл. (для розвитку місцевих та регіональних мереж).

(рішення Національної ради № 1699 від 11.12.2023);


• ТОВ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ТРК «ТАКТ», м. Тернопіль, (ефірне РМ позивні: «Файне місто» (комбіноване)

- визнати ТОВ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ТРК «ТАКТ», м. Тернопіль, переможцем конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням радіочастотного спектра на частоті 93,0 МГц у м. Кременці Тернопільської обл. (для розвитку місцевих та регіональних мереж).

(рішення Національної ради № 1700 від 11.12.2023);


• ТОВ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ТРК «ТАКТ», м. Тернопіль, (ефірне РМ позивні: «Файне місто» (комбіноване)

- визнати ТОВ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ТРК «ТАКТ», м. Тернопіль, переможцем конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням радіочастотного спектра на частоті 89,8 МГц у м. Ланівцях Тернопільської обл. (для розвитку місцевих та регіональних мереж).

(рішення Національної ради № 1701 від 11.12.2023);


2.2. Підсумки реєстрації медіа у звітному періоді (кількість реєстрантів, платформи та суб’єкти медіа).

У процесі реєстрації впродовж 2023 року були залучені 2 місцевих суб'єкти у сфері медіа: 1 – суб’єкт який веде мовлення без використання радіочастотного спектра, 1 провайдер аудіовізуальних сервісів, який веде діяльність у регіоні, але юридична адреса якої зареєстрована поза межами області, 20 суб’єктів у сфері друкованих медіа, 3 суб’єкти у сфері онлайн-медіа. Зокрема:


• ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ (провайдер аудіовізуальних сервісів)

 - внесення змін до Реєстру суб’єктів у сфері медіа щодо реєстранта у сфері медіа ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ, у зв’язку зі зміною технологій розповсюдження програм, територіальної категорії, території надання сервісу, присвоїти ідентифікатор у Реєстрі, зазначивши:

технології, що застосовуються для надання доступу – кабельна аналогова, кабельна цифрова (DVB-C), Інтернет (ОТТ);

територіальна категорія – загальнонаціональна;

територія надання сервісу – згідно з додатком 1 до рішення;

загальна кількість телеканалів та радіоканалів на території надання сервісу за технологією Інтернет (ОТТ) – 136;

перелік телеканалів та радіоканалів, що плануються до розповсюдження – згідно з додатком 2 до рішення;

місцезнаходження головної станції провайдера аудіовізуальних сервісів – згідно з додатком 1 до рішення;

постачальники електронних комунікаційних мереж та/або послуг – згідно з додатком 1 до рішення;

- для сервісів, що надаються через мережу Інтернет – ІР-адреси, з яких здійснюється поширення сервісу: 77.120.4.128/26, 77.120.6.0/24; доменне ім’я: tv.volia.com; реєстрант: ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», місцезнаходження: вул. Рейгана Рональда, буд. 24, поверх 2, прим. 14, м. Київ, 02222, код ЄДРПОУ 30777913. Опис діяльності у сфері медіа ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ

з/п

Технологія, що застосовується для надання доступу

Територія надання сервісу

Місцезнаходження головної станції провайдера аудіовізуальних сервісів

Постачальник електронних комунікаційних мереж та/або послуг


кабельна аналогова

м. Кременець Тернопільської обл.

вул. Льотчиків Визволителів, буд. 39,
м. Кременець Тернопільської обл., 47004

ТОВ «ТЕЛЕСВІТ», місцезнаходження: вул. Рейгана Рональда, буд. 24, поверх 2, прим. 15, м. Київ, 02222, код ЄДРПОУ 33103969


кабельна аналогова

м. Волочиськ Хмельницької обл.

вул. Незалежності,
буд. 104, м. Волочиськ Хмельницької обл., 31200

ТОВ «ТЕЛЕСВІТ», місцезнаходження:
вул. Рейгана Рональда, буд. 24, поверх 2, прим. 15, м. Київ, 02222, код ЄДРПОУ 33103969


кабельна аналогова

м. Чортків Тернопільської обл.

вул. Церковна, буд. 5/4, м. Чортків Тернопільської обл., 48501

ТОВ «ТЕЛЕСВІТ», місцезнаходження:
вул. Рейгана Рональда, буд. 24, поверх 2, прим. 15, м. Київ, 02222, код ЄДРПОУ 33103969


кабельна аналогова, кабельна цифрова (DVB-C)

м. Тернопіль та
смт Велика Березовиця Тернопільської обл.

вул. Крушельницької, буд. 1, м. Тернопіль, 46003

ТОВ «ТЕЛЕСВІТ», місцезнаходження:
вул. Рейгана Рональда, буд. 24, поверх 2, прим. 15, м. Київ, 02222, код ЄДРПОУ 33103969


кабельна аналогова

м. Теребовля Тернопільської обл.

вул. Січових Стрільців, буд. 30, м. Теребовля Тернопільської обл., 48101

ТОВ «ТЕЛЕСВІТ», місцезнаходження:
вул. Рейгана Рональда, буд. 24, поверх 2, прим. 15, м. Київ, 02222, код ЄДРПОУ 33103969

(рішення Національної ради № 916 від 14.09.2023);


ТОВ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ТРК «ТАКТ», м. Тернопіль (мовлення без використання радіочастотного спектра)

- скасувати реєстрацію суб’єкта у сфері медіа ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЇ «ТАКТ», м. Тернопіль.

(рішення Національної ради № 1104 від 16.10.2023);


ГАРАГУЦ ОЛЕНА ОЛЕКСАНДРІВНА, м. Кременець Тернопільської обл., (суб’єкт у сфері друкованих медіа).

-зареєструвати ГАРАГУЦ ОЛЕНУ ОЛЕКСАНДРІВНУ,
м. Кременець Тернопільської обл., суб’єктом у сфері друкованих медіа. Внести до Реєстру суб’єктів у сфері медіа відомості щодо реєстранта ГАРАГУЦ О. О., м. Кременець Тернопільської обл., та присвоїти ідентифікатор у Реєстрі, зазначивши:

- газета «Хліб-Сіль», територія розповсюдження примірників – Дніпропетровська область

(рішення Національної ради № 793 від 31.08.2023);


ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ГНАТЮКА, м. Тернопіль, (суб’єкт у сфері друкованих медіа).

- зареєструвати ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ГНАТЮКА,

м. Тернопіль, суб’єктом у сфері друкованих медіа:

- «Філософсько-аналітичні студії», Ідентифікатор медіа R30-01804;

- «Диджиталізація в Україні», Ідентифікатор медіа R30-01805;

- «Мистецтвознавство: традиції та інновації», Ідентифікатор медіа R30-01806;

- «Науковий вісник Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка: Філологія. Журналістика», Ідентифі-катор медіа R30-01807.

(рішення Національної ради № 1165 від 26.10.2023);


 ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ, м. Тернопіль, (суб’єкт у сфері друкованих медіа).

  • зареєструвати ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ, м. Тернопіль, суб’єктом у сфері друкованих медіа:

«Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України», «Bulletin of social hygiene and health protection organization of Ukraine», Ідентифікатор медіа R30-01712.

(рішення Національної ради № 1168 від 26.10.2023);


• САВЧУК ТАРАС ВІКТОРОВИЧ, м. Тернопіль, (суб’єкт у сфері онлайн-медіа).

- зареєструвати САВЧУКА ТАРАСА ВІКТОРОВИЧА,

м. Тернопіль, суб’єктом у сфері онлайн-медіа.

«Новини Тернопільщини», Ідентифікатор медіа R40-01727

«Газета Місто», Ідентифікатор медіа R40-01726.

(рішення Національної ради № 1176 від 26.10.2023);

• МУДРИК ІВАН ЯРОСЛАВОВИЧ, м. Тернопіль, (суб’єкт у сфері онлайн-медіа).

- зареєструвати МУДРИКА ІВАНА ЯРОСЛАВОВИЧА, м. Тернопіль, суб’єктом у сфері онлайн-медіа.

вебсайт «ГОЛОС. Тернопільська агенція новин», Ідентифікатор медіа R40-01585.

(рішення Національної ради № 1240 від 31.10.2023);


• ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ПРЕСОВА АГЕНЦІЯ «ВІЛЬНЕ ЖИТТЯ», м. Тернопіль, (суб’єкт у сфері друкованих медіа).

  • Зареєструвати ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ПРЕСОВА АГЕНЦІЯ «ВІЛЬНЕ ЖИТТЯ», м. Тернопіль, суб’єктом у сфері друкованих медіа.

«Вільне життя» /плюс/», Ідентифікатор медіа МR30-02010

«Домашня газета», Ідентифікатор медіа R30-02009

«Вільне життя» плюс Тернопільщина», Ідентифікатор медіа R30-02008

(рішення Національної ради № 1322 від 09.11.2023);


ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ, м. Тернопіль, (суб’єкт у сфері друкованих медіа).

  • зареєструвати ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ, м. Тернопіль, суб’єктом у сфері друкованих медіа.

«Медична та клінічна хімія», Ідентифікатор медіа R30-02200

«Медсестринство» / «Nursing», Ідентифікатор медіа R30-02199

«Медична освіта» / «Medical Education», Ідентифікатор медіа R30-02205

«Здобутки клінічної і експериментальної медицини», Ідентифікатор медіа

R30-02206

«International Journal of Medicine and Medical Research», Ідентифікатор медіа

R30-02201

«Інфекційні хвороби» / «Infectious Diseases – Infektsiyni khvoroby», Ідентифікатор медіа R30-02202

«Фармацевтичний часопис» / «Pharmaceutical Review», Ідентифікатор медіа

R30-02203

«Клінічна стоматологія» / «Clinical Dentistry», Ідентифікатор медіа R30-02204

(рішення Національної ради № 1551 від 23.11.2023);


ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «ТЕРЕН», м. Тернопіль, (суб’єкт у сфері друкованих медіа).

- зареєструвати ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «ТЕРЕН», м. Тернопіль, суб’єктом у сфері друкованих медіа.

«Сільський господар плюс Тернопільщина», Ідентифікатор медіа R30-01940

«Сільський господар плюс», Ідентифікатор медіа R30-01941

(рішення Національної ради № 1617 від 04.12.2023);


• ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ, м. Тернопіль, (суб’єкт у сфері друкованих медіа).

- зареєструвати ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ, м. Тернопіль, суб’єктом у сфері друкованих медіа. «Шпитальна хірургія. Журнал імені

Л. Я. Ковальчука» / «Hospital Surgery. Journal named by L. Ya. Kovalchuk», Ідентифікатор медіа R30-02419.

(рішення Національної ради № 1822 від 21.12.2023);

Протягом 2023 року представниця Національної ради України у Тернопільській області постійно здійснювала оперативне інформування ліцензіатів та реєстрантів щодо діяльності Національної ради та прийнятих регуляторним органом рішень. Надавала методичні рекомендації та індивідуальні консультації про особливості процедури ліцензування та реєстрації у період дії воєнного стану в Україні, оформлення пакета документів на прорахунки частот та документів на ліцензування та реєстрацію тощо.


2.3. Реорганізація комунальних телерадіоорганізацій у місцеві публічні аудіовізуальні медіа.


Реформування комунальних телерадіоорганізацій - вимога ЗУ "Про медіа". Комунальні ТРО, засновані місцевими органами влади, мають бути реорганізовані у публічні місцеві аудіовізуальні медіа. Комунальні ТРО, які не будуть реорганізовані, припинять свою діяльність, їхні ліцензії анулює Національна рада. Реорганізація має вивести медіа з під впливу і контролю органів місцевої влади. Органи місцевого самоврядування, що є засновниками комунальних телерадіоорганізацій, зобов'язані ухвалити рішення про їх реорганізацію у місцеві публічні аудіовізуальні медіа. Оскільки в Україні діє воєнний стан, реорганізація комунальних медіа повинна відбуватися не пізніше ніж через шість місяців після припинення чи скасування воєнного стану. У Тернопільській області станом на 01.01.2024 р. існує два комунальних медіа. Одне комунальне медіа Редакція Кременецького районного радіомовлення, м. Кременець позивні «Говорить Кременець», ліцензія НР № 01389-м від 17 жовтня 2018 р., вид мовлення: ефірне радіомовлення - перебуває в процесі реорганізації у місцеві публічні аудіовізуальні медіа;

Ще одне комунальне медіа Редакція Монастириського районного комунального радіомовлення, позивні «Говорять Монастириська», НР № 01351-м від 22 серпня 2018 р., вид мовлення: мовлення без використання радіочастотного спектра (проводове) - перебуває в процесі припинення діяльності.

 

РОЗДІЛ 3. СТАН ВИКОРИСТАННЯ КАНАЛІВ І МЕРЕЖ МОВЛЕННЯ. ЗАХОДИ ЩОДО ПРОТИДІЇ РОЗПОВСЮДЖЕННЮ ВОРОЖОГО МОВЛЕННЯ ТА ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО МОВЛЕННЯ

  • Стан використання каналів та мереж ефірного телевізійного мовлення (аналог, цифра). Території незадовільного покриття мовленням.

У 2023 році розпочалась робота з уведення в дію нової загальнонаціональної цифрової телемережі МХ-7 на базі потужностей державного оператора КРРТ відповідно до Постанови КМУ від 27 серпня 2022 року № 966. Національна рада ухвалювала рішення про оголошення конкурсу на мовлення в мережі МХ-7 з урахуванням ситуації в країні та можливостей підбиття підсумків конкурсу. Також у 2023 році тривало освоєння місцевими аналоговими телемовниками цифрових каналів, отриманих за результатами останніх конкурсів Національної ради. Це дало змогу покращити якість сигналу і збільшить території покриття. Телеканал ТОВ "TV-4", м. Тернопіль розпочав багатоканальне (цифрове) мовлення у м. Шумськ Тернопільської області, 21.02.2023 р. Телеканал ПП "ТРО "Тернопіль-Медіа" розпочав багатоканальне (цифрове) мовлення з 01.10.2023 у с. Лозова Тернопільського району, з 01.11.2023 у м. Теребовліта м. Шумську, з 01.12.2023 у м. Кременці та с. Горішня Вигнанка Чортківського району Тернопільської області.

«Білою плямою», як була за аналогового телебачення, так залишається і за цифрового, південна частина Тернопільської області Чортківський район. На даний час покриття території області сигналами цифрового телебачення становить у середньому 60%. Охоплення населення «цифрою» близько 70%.

Частково дана проблема може бути вирішена розміщенням передавача оператором «Зеонбуд» на опорі в с. Хрещатик Чернівецької області, на даний населений пункт уже прорахована частота. Близький до оптимального обсяг покриття території регіону цифровими сигналами очікується від реалізації проєкту МХ-7, конкурс на отримання ліцензії на постачання послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра ефірної багатоканальної електронної комунікаційної мережі МХ-7 із загальнонаціональною категорією покриття оголошено (згідно з рішенням НР № 446 від 06.07.2023).


3.2 Стан використання каналів ефірного радіомовлення. Території незадовільного покриття мовленням. 


У 2021 році за результатами конкурсів УКХ-частоту 71,03 МГц отримала ТОВ «ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ «ІФ МЕДІА-ГРУП», м. Київ (позивні: «Радіо Марія») і у 2022 році 01 жовтня розпочала мовлення на Тернопільщині з трансляцією протягом чотирьох годин на добу безпосередньо зі студії «Радіо Марія» у м. Тернополі.

ТОВ «ТV-4» має намір розпочати радіомовлення, звернувшись до Національної ради ініціювала замовлення у державного підприємства «Український державний центр радіочастот» розрахунки щодо можливості та умов користування радіочастотним спектром для потреб мовлення у населених пунктах м. Тернопіль (Лозова) і Горішня Вигнанка, Чортківського району(згідно з рішенням НР № 660 від 10.08.2023).

Рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення № 518 від 06.07.2023 продовжили строк дії ліцензії на мовлення ТОВ «Радіо ТОН», м. Тернопіль.

Після зняття Верховною радою мораторію на проведення конкурсів у зв’язку з воєнним станом в II півріччі 2023 року було відновлено проведення конкурсів на вільні радіочастоти, які знаходилися в резерві Національної ради. Для Тернопільської області було запропоновано 4 частоти. На засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення 11.12.2023 було проведено конкурс, ТОВ ТЕРНОПІЛЬСЬКУ ТРК «ТАКТ», м. Тернопіль, визнали переможцем конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням радіочастотного спектра на частоті 87,5 МГц у м. Бучачі (Підзамочок), на частоті 93,0 МГц у м. Кременці, на частоті 89,8 МГц у м. Ланівцях Тернопільської обл. Після отримання підтвердження про сплату ліцензійного збору будуть видані, ліцензії на мовлення, строк дії ліцензії: 10 років. Претендентів на частоту у с. Постолівка Чортківського району (89,8 МГц) не виявилося, тому вона залишилася в резерві Національної ради.


  •  Фіксація фактів приймання на прикордонній частині території України програм іноземних мовників та вжиття відповідних заходів реагування щодо протидії ворожій пропаганді.

Тернопільська область межує на півночі з Рівненською, на півдні з Чернівецькою, на південному заході з Івано-Франківською, на заході з Львівською, а на сході – з Хмельницькою областями України. Тернопільщина, хоч і розташована поблизу українського кордону з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією і Молдовою, власних наземних кордонів з сусідніми державами не має. Фіксація фактів приймання програм іноземних мовників зафіксовано не було.


  •  Діяльність суб’єктів медіа відповідно до дозволів на тимчасове мовлення.

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну телекомунікаційна інфраструктура у Тернопільській області не зазнала руйнування, але фінансові проблеми та відтік працівників, неможливість проведення конкурсів на мовлення все це зумовило що Національна рада з власної ініціативи задля регулювання та щільного наповнення інформаційного простору в найкоротші терміни почала активну співпрацю з мовниками, які мали бажання та можливість розпочати додаткове тимчасове мовлення. Так чотири лінійних аудіовізуальних і аудіальних медіа в області ведуть мовлення згідно з дозволом на тимчасове мовлення у період дії воєнного стану в Україні, два суб’єкти у сфері медіа продовжили ліцензії, шість суб’єктів у сфері медіа переоформили ліцензії, чотири суб’єкти у сфері медіа анулювали ліцензії.

Національна рада ухвалила рішення № 644 від 06.10.2022 «Про видачу дозволів на тимчасове мовлення у період дії воєнного стану в Україні. Згідно з ним дозвіл на тимчасове мовлення у період дії воєнного стану в Україні видано Приватному підприємству «Телерадіоорганізація «ТЕРНОПІЛЬ-МЕДІА» (логотип «Тернопіль 1») Згідно з дозволом Національної ради на тимчасове мовлення телекомпанія розпочала мовлення у м. Тернополі 10.03.2022 р., у м. Бережанах і м. Бучачі 14.03.2022 р., у м. Чорткові 20.03.2022 р., у м. Кременці 21.03.2022 р. Також згідно з дозволом Національної ради на тимчасове мовлення радіокомпанія ТОВ «Тернопільська ТРК «ТАКТ», м. Тернопіль (позивні «Файне місто») 20 травня 2022 року ТРО почала трансляцію своїх програм в м. Кременці (93,0 МГц), в м. Ланівці Кременецького району (89,8 МГц), в м. Бучач (Підзамочок) Чортківського району (87,5 МГц). Місце встановлення та потужність радіообладнання згідно з рішенням Національної ради № 2091 від 22.12.2021. Згідно з рішенням Національної ради № 699 від 03.11.2022 ЦЕНТРАЛЬНА ТЕЛЕРАДІОСТУДІЯ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ, м. Київ (позивні: «Армія FM - військове радіо»), розпочала мовлення на частоті 91,7 МГц у м. Тернополі. Також Національна рада погодила тимчасове використання супутникових каналів для низки телекомпаній місцевої та регіональної категорії мовлення. Зокрема це стосувалося регіональної телекомпанії ТОВ «ТV- 4» м. Тернопіль, (логотип «4tv») з 23.03.2022 р. по 01.01.2023 р. вона мовила на супутнику, завдяки технічній спроможності ДП «Укркосмос» із підйому сигналу на супутник Amos7 було забезпечено розширення можливостей для приймання населенням вітчизняних програм на всій території України.

  •  Аналіз діяльності провайдерів аудіовізуальних сервісів щодо дотримання умов розповсюдження іноземних лінійних медіа.


З метою протидії ворожому контенту держави-агресора, який створює загрозу національній інформаційній безпеці постійно проводяться моніторинги провайдерів аудіовізуальних сервісів, Під час моніторингу 09.12.2022 ТОВ «ВОЛЯ-КАБЕЛЬ», м. Київ та ПП «Колумбус», м. Тернопіль, було зафіксовано ретрансляція іноземних програм, які не включені до Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються. Регуляторний орган надіслав провайдерам листа в якому рекомендував негайно припинити ретрансляцію всіх іноземних програм, які не входять до Переліку, та надалі керуватись виключно цим Переліком під час добірки іноземних програм, що надаються у програмній послузі абонентам.

Повторним моніторингом провайдерів у лютому 2023 р. неадаптованих до вимог чинного вітчизняного законодавства іноземних програм не виявлено. Представниця Національної ради постійно інформує провайдерів про оновлення Переліку адаптованих програм. З 1 жовтня 2023 року, згідно з умовами Закону «Про медіа», провайдер аудіовізуальних сервісів зобов’язаний включати до пакетів телеканалів та радіоканалів: 1. Телеканали універсального медіасервісу. 2. Виключно телеканали та радіоканали, які отримали ліцензію на мовлення. 3. Телеканали та радіоканали, які зареєстровані Національною радою відповідно до вимог статей 63, 66 Закону. 4. Телеканали та радіоканали, які отримали дозвіл на тимчасове мовлення. У попередні роки медіарегулятор створив умови для ліцензування провайдерів програмної послуги з використанням ОТТ-платформ. Відповідно до чинних нормативних документів для провайдерів програмної послуги, які використовують технологію ОТТ, розмір ліцензійного збору за видачу ліцензії провайдера програмної послуги зменшується на 80 відсотків. Однак і у 2023 році заяв на таке ліцензування компанії не подавали.

Продовжено конструктивну співпрацю з Головним управлінням Національної поліції в Тернопільській області та Управлінням Служби безпеки України в Тернопільській області щодо недопущення ретрансляції в місцях масового відпочинку та скупчення людей програм російських телеканалів, розповсюдження яких обмежено на території України. Є конкретна домовленість між зацікавленими сторонами про оперативний обмін інформацією для вжиття заходів реагування. У 2023 році здійснено 47 перевірок на території готелів, баз відпочинку, лікувальних, розважальних та інших громадських закладів Тернопільської області. У результаті нагляду ретрансляції неадаптованих іноземних програм не виявлено.


РОЗДІЛ 4. НАГЛЯДОВІ ПОВНОВАЖЕННЯ ПРЕДСТАВНИКА НАЦІОНАЛЬНОЇ РАДИ

4.1. Результати моніторингу мовлення телемовників та радіомовників щодо:

  • - дотримання обсягу мовлення державною мовою телемовниками;

У порядку виконання наглядових повноважень Національної ради в Тернопільській області представниця Національної ради послідовно здійснювала моніторинги програмного наповнення лінійних аудіовізуальних і аудіальних медіа та діяльності провайдерів аудіовізуальних сервісів. Загалом за звітний період здійснено 162 офіційні моніторинги.

  • Моніторинги програмного наповнення місцевих та регіональних суб’єктів у сфері медіа упродовж звітного періоду здійснювалися відповідно до Плану основних заходів Національної ради України на I та II півріччя, а також на виконання окремих доручень керівництва наглядового органу.
  • Упродовж звітного періоду представниця Національної ради здійснила 110 вибіркових моніторингів програмного наповнення суб’єктів у сфері медіа щодо дотримання ними Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.

Також здійснювалися офіційні моніторинги регіональних та місцевих суб’єктів у сфері медіа на предмет дотримання мовних квот (статті 9 та 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (4 ТМ - тижневих і 5 РМ - добових) та вимоги п. 7 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про медіа», яким визначено положення ч. 4 ст. 40 цього Закону за результатами добового моніторингу та за результатами тижневого моніторингу радіомовників (5 РМ – тижневих) та вимоги абзацу 1 ч. 6 ст. 40 Закону України «Про медіа» за результатами тижневого моніторингу телемовників (4 ТМ – тижневих) щодо дотримання обсягів української мови в теле- і радіоефірі. Ознак порушень вимог закону не встановлено.


  • - дотримання обсягу пісень українською мовою та частки ведення програм державною мовою;

Відповідно до визначених керівництвом регулятора завдань та затверджених графіків здійснювався моніторинг програмного наповнення суб’єктів у сфері медіа на предмет обсягів державної мови в ефірі. В цьому контексті Тернопільщину можна вважати безпроблемним регіоном.

Усі місцеві суб’єкти у сфері медіа дотримуються вимог чинного законодавства України, регламентних документів наглядового органу. Відсутні проблеми з використанням державної мови в ефірі місцевих і регіональних суб’єктів у сфері медіа Тернопільської області. Це підтверджують систематичні добові та тижневі офіційні моніторинги програмного наповнення суб’єктів у сфері медіа. У звітному році тривала планомірна моніторингова діяльність на предмет дотримання регіональними та місцевими суб’єктами у сфері медіа мовних квот відповідно до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та Закону України «Про медіа».

  • Моніторинг радіомовників проводився у два етапи, результати аналізу добових офіційних моніторингів надавалися в Національну раду щоквартально. Підсумки тижневих офіційних моніторингів телемовників надавалися раз на пів року.
  • Всього здійснено 8 тижневих офіційних моніторингів телемовників, 10 добових та 5 тижневих офіційних моніторингів радіомовників.
  • Аналіз результатів засвідчує значне перевищення місцевими ліцензіатами законодавчо регламентованих мовних норм, зрештою, така ситуація є природною для суб’єктів у етері медіа області, де українською розмовляють більш як 98 відсотків населення.
  • Частка української мови в етері телемовників Тернопільської області 100%.
  • Частка української мови в етері радіомовників Тернопільської області 100%

У радіоорганізації ТОВ «Тернопільська ТРК «ТАКТ», україномовний пісенний продукт за добу становить 46,45 % у ТОВ «Радіо ТОН» відповідно до ліцензій мають транслювати не менше 60 % пісень іноземними мовами, які є офіційними мовами ЄС, а отже обсяг пісень українською мовою в ефірі радіостанцій має становити не менше 25 %. Разом з тим, частка україномовних пісень протягом доби у плей-листі у ТОВ «Радіо ТОН» - 30,39 % у решти місцевих радіоорганізацій 100%.

- дотримання обсягу національного і європейського аудіовізуального продукту;

Представниця Національної ради постійно здійснює нагляд за дотриманням положень законодавства України щодо частки національного і європейського аудіовізуального продукту в етері регіону. Фактично всі суб’єкти у сфері медіа дотримуються вимог законодавства України стосовно частки національного і європейського аудіовізуального продукту в програмному наповненні. Оскільки суб’єкти у сфері медіа формують етер переважно шляхом власних передач, то частка програм вітчизняного аудіовізуального виробництва становить 100%.

Моніторинг етеру місцевих та регіональних (в межах області) суб’єктів у сфері медіа дає такі результати: вітчизняний (у тому числі і власний) і європейського аудіовізуального телеконтенту в етері суспільного мовника – філії ПАТ «НСТУ» «Тернопільська регіональна дирекція» фактично становить 100% (власний - 100%), ТОВ «TV-4» – 100%. (власний - 85%), ПП «ТРК «Смайл» – 100% (власний - 100%), ПП «Телерадіоорганізація «ТЕРНОПІЛЬ-МЕДІА» – 100% (власний - 100%).

Аудіопродукт виключно національного і європейського виробництва подають своїм слухачам місцеві радіоорганізації, причому пісенний матеріал всіх (за винятком ТОВ «Радіо ТОН» та ТОВ «Тернопільська ТРК «ТАКТ») цілковито україномовний.


  • - дотримання Правил ведення мовлення суб’єктами у сфері медіа у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті;

  • Належну увагу представниця Національної ради упродовж звітного періоду приділяла нагляду за дотриманням ліцензіатами Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті, затверджених рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412 з урахуванням змін, затверджених рішенням Національної ради № 95 від 12.02.2021 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21.04.2021 р. за № 541/36163)/. З цією метою на виконання відповідних Указів Президента України та постанов Верховної Ради України здійснено 11 наскрізних (кожного з місцевих мовників) вибіркових офіційних моніторингів лінійних аудіовізуальних і аудіальних медіа.
  • У результаті даних офіційних моніторингів порушень "Правил ведення мовлення…", затверджених Національною радою не встановлено. Усі ліцензіати вносили відповідні зміни до сіток мовлення, розміщували спеціальні повідомлення в інформаційних програмах, транслювали міжпрограмні матеріали відповідного змісту й тональності. У визначений час всі лінійні аудіовізуальні і аудіальні медіа дотримувалися хвилини мовчання.
  • Упродовж року здійснено офіційні моніторинги мовлення регіональних та місцевих лінійних аудіовізуальних медіа щодо дотримання ними Системи візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована. З особливою увагою нагляд здійснювався за програмним наповненням телекомпанії ТОВ «ТV-4». Візуальні позначки ліцензіати застосовують відповідно до Системи візуальних позначок.


- моніторингу трансляції телерадіомовниками дитячих програм та аудіовізуальних творів, розрахованих на дитячу аудиторію;

  • Національна рада іде назустріч компаніям і в разі потреби надає їм дозволи про відступи від програмних концепцій на період дії воєнного стану в Україні. Під час війни на допомогу місцевим та регіональним суб’єктам у сфері медіа своєчасно було створено телемарафон «Єдині новини». Майже всі суб’єкти у сфері медіа області використали цю можливість, відповідно у своїх етерах ретранслювали телемарафон. За даними офіційних моніторингів, у 2023 році телерадіомовники області загалом не виконували ліцензійні зобов’язання в частині програм, розрахованих на дитячу та юнацьку аудиторію. Попри труднощі 2023 року, передачі, розраховані на дитячу та юнацьку аудиторію, були присутні тільки у радіомовника ТОВ «Тернопільська ТРК «ТАКТ» у передачі «Світ казок».

- дотримання медіа вимог Закону України «Про рекламу»;


  • Частиною першою статті 9 Закону України «Про рекламу» визначено, що реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. Відповідно до частини першої статті 13 цього Закону у лінійних аудіовізуальних медіа у кожному проміжку часу між 6 годиною та 18 годиною і між 18 годиною та 24 годиною час, відведений для розміщення рекламних роликів і телепродажу, не може перевищувати 20 відсотків(12 хвилин). Обсяг реклами у лінійних аудіальних та нелінійних аудіовізуальних медіа визначається відповідними суб’єктами у сфері медіа самостійно. Упродовж звітного періоду в етері місцевих та регіональних (у межах області) лінійних аудіовізуальних медіа фактів порушення вимог Закону України «Про рекламу» в частині обсягу реклами і телепродажу (телемагазину) не встановлено. Жоден з ліцензіатів не перевищив квоти рекламної продукції.

- наявності мови ворожнечі та інших дискримінаційних проявів тощо.

Під час здійснення офіційних моніторингів лінійних аудіовізуальних і аудіальних медіа мовлення ліцензіатів аналізувалося на предмет поширення російської пропаганди, наявності/відсутності розміщення закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. Поширення зазначеної інформації в етері суб’єктів у сфері медіа області не зафіксовано.


4.2. Результати здійснених перевірок суб’єктів медіа щодо дотримання ними вимог чинного законодавства.


Перевірки ліцензіатів здійснювалися відповідно до рішень Національної ради та наказів голови регуляторного органу. Одна планова перевірка суб’єкта у сфері медіа проводилася у зв’язку із закінченням терміну дії ліцензії. За результатами планової виїзної перевірки АТ «НСТУ», м. Київ, ідентифікатор в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа L10-01141, лінійне телевізійне мовлення, багатоканальна телемережа МХ-5, логотип: «СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ» та графічний елемент, виконаний у формі півкола», керуючись частиною четвертою статті 6, пунктами 22, 35 та 37 частини першої та пунктом 26 частини другої статті 90, частинами третьою, сьомою статті 103 та статтею 109 Закону України «Про медіа», Національна рада, визнала відсутність порушень законодавства та умов ліцензії планової виїзної перевірки. До 3 планових перевірок було здійснено моніторинг на предмет наявності/відсутності аудіального лінійного мовлення АТ «НСТУ», м. Київ, ТОВ «ТРК «ІФ Медіа-Груп», м. Київ та аудіовізуального лінійного мовлення ДП «Парламентський телеканал «Рада», м. КиївЗа результатами офіційного моніторингу було зафіксовано здійснення мовлення відповідно до чинних ліцензій.


4.3. Стан виконання суб’єктами у сфері медіа рішень регулятора, якими було застосовано заходи реагування за порушення законодавства та/або умов ліцензії. 

У 2023 році рішень регулятора, якими було застосовано заходи реагування за порушення законодавства та/або умов ліцензії до суб'єктів у сфері медіа не було. Всі ліцензіати дотримувалися зобов'язань щодо умов ліцензій та не порушували чинне законодавство.

  •  

РОЗДІЛ 5. АДМІНІСТРАТИВНО-ПУБЛІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПРЕДСТАВНИКА НАЦІОНАЛЬНОЇ РАДИ

Проведені заходи представника Національної ради з місцевими органами влади, державними установами, їх кількість. Теми обговорення та результати проведених заходів.

Протягом року з питань, що стосуються захисту та розвитку телерадіопростору області, представниця співпрацювала з обласною військовою адміністрацією та обласною радою, філією Концерну РРТ, обласним відділом Західної філії УДЦР, Головним управлінням Національної поліції в Тернопільській області, Управлінням Служби безпеки України у Тернопільській області.

Представниця Національної ради брала участь в апаратних нарадах при голові Тернопільською ОВА та оперативно інформувала керманичів області щодо проблемних питань розбудови інформаційного простору регіону. Була також продовжена практика проведення нарад-консультацій з керівниками громадських організацій та засновниками суб’єктів у сфері медіа, зокрема:

- провела нараду з керівниками суб’єктам у сфері медіа 29.03.2023 в приміщенні ОДА за участю керівника управління інформаційної політики та комунікацій з громадськістю Тернопільської ОВА Василенко Г. М. Обговорювалися питання імплементації нового закону «Про медіа», а саме особливості процедури ліцензування, зміни та нові вимоги до суб’єктів у сфері медіа, повноваження національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, співрегулювання в медіа, електронний кабінет суб’єкта у сфері медіа, реформування комунальних телерадіоорганізацій, видача дозволів на тимчасове мовлення, роз’яснення Закону «Про медіа».

- провела нараду з суб’єктами у сфері медіа 02.06.2023 в приміщенні Тернопільського пресклубу за адресою м. Тернопіль, вул. Качали, б. 3. Тема наради "Впровадження медійної реформи й те, як вона забезпечує регулювання інтернету, свободу слова, діяльність медіа у воєнний час і блокування джерел дезінформації". (Як на практиці працюватиме Закон «Про медіа»? Про інструменти впровадження в життя нормативно-правових актів, які запрацювали після рішень Національної ради 18 та 25 травня 2023 р.)

- провела нараду з суб’єктами у сфері медіа 16.11.2023 в приміщенні Тернопільського пресклубу. Обговорювалися питання щодо діяльності регулятивного органу, зокрема: НР стає конвергентним регулятором, відповідно всі суб’єктами у сфері медіа матимуть рівні права і обов’язки, передбачені серйозні санкції до тих, хто спробує просувати в інформаційному просторі теми дискримінації, розпалювати ненависть чи жорстокість за національною, расовою чи релігійною ознакою й мову ворожнечі, особливості процедури ліцензування, зміни та нові вимоги до суб’єктів у сфері медіа, повноваження національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, співрегулювання в медіа, електронний кабінет суб’єкта у сфері медіа, реформування комунальних телерадіоорганізацій, видача дозволів на тимчасове мовлення.

- відбулись зустрічі з заступником ОВА Устенко Віктором Володимировичем, керівником управління інформаційної політики та комунікацій з громадськістю ОВА Василенко Г. М., головою правління громадської організації «Тернопільський пресклуб» Анжелою Кардинал, головою Тернопільської обласної організації Національної спілки журналістів України, Тракало В. Й. керівником філії Концерну РРТ Макаром Р.В., представниками Головного управлінням Національної поліції в Тернопільській області, працівниками Управління Служби безпеки України у Тернопільській області на яких підіймалися практичні питання щодо впровадження ЗУ «Про медіа», зокрема: - які інструменти впливу є у НР на онлайн медіа, для припинення ними розповсюдження фейків, якщо ці медіа не зареєстровані? - як НР буде офіційно моніторити друковані медіа?, - чи реєстрація друкованих медіа не посприяє зменшенню кількості районних друкованих медіа? та інші.

- разом з управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА розробляла критерії про включення суб’єктів у сфері медіа Тернопільської області до Переліку об’єктів критичної інфраструктури, які мають важливе значення для забезпечення потреб територіальних громад в особливий період, брала участь в апаратній нараді ОДА яка стосувалася об’єктів критичної інфраструктури.

Представниця активно долучалась до заходів, які проводять громадські організації, з роз’яснення вимог Закону взяла участь в онлайн зустрічах з медіаюристами Платформи прав людини «Перешкоджання журналістській діяльності, або як убезпечити себе в професії» 27.04.2023 та «Реформа комунальних суб’єктів у сфері медіа: обговорення плану впровадження» 06-07.04.2023 р.

Постійно підвищувала свою кваліфікацію шляхом опрацювання матеріалів фахових видань, а також спеціалізованих сайтів в мережі Інтернет. Самостійно опановувала нововведення у законодавчій базі.

22 - 23 березня 2023 у м. Києві взяла участь у виїзній нараді представників Національної ради на тему «ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО МЕДІА»: РЕФОРМИ В МЕДІЙНОМУ ПРОСТОРІ ТА ЇХ ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ» 30 травня 2023 р. пройшла навчання у Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Психологічна безпека і відповідальне медіаспоживання в умовах невизначеності. Забезпечення ефективних комунікацій у кризові часи, формування системи знань для виявлення дезінформаційних, фейкових повідомлень та принципів поширення інформації в умовах кризи (зокрема, в умовах особливого правового режиму)» та отримала сертифікат про підвищення кваліфікації. Взяла участь в онлайн вебінарі «Використання систем штучного інтелекту у зборі та аналізі інформації: переваги та недоліки» взаємодія з представниками органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями з питань, що стосуються розвитку телерадіоінформаційної сфери регіону. 20.07.2023 навчалася в Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій - «Актуальні питання інформаційної безпеки після припинення воєнного стану», отримала 0,33 кредити ЄКТС з 12.09.2023 по 19.09.2023 навчалася в Державному університеті економіки і технологій - «Ефективні комунікації, взаємодія та цифрові тренди в публічному управлінні», отримала 1,0 кредити ЄКТС; взяла участь у круглому столі на тему запобігання в медіа проявам мови ворожнечі й дискримінації щодо людей з інвалідністю. Постійно протягом року брала участь в онлайн зустрічах з медіаюристами Платформи прав людини та тренінгах з метою удосконалення знань у галузі медіаграмотності й медіаосвіти для працівників Національної ради.

Відбулись відповідні виступи у медіа на телебаченні і радіо на тему «Впровадження медійної реформи» 24.05.2023 - АТ «НСТУ» у передачі «Тема дня» з повтором 06.06.; 26.05.2023 – ПП «Ух-радіо» у передачі «Інформативно» з повтором 27.05 та 29.05 ; 31.05.2023 - ТОВ «TV-4» у передачі «Акценти» з повтором 01.06.2023; 16.11.2023 - АТ «НСТУ» у передачі «Тема дня».

  • Протягом 2023 року представниця Національної ради України у Тернопільській області постійно здійснювала оперативне інформування ліцензіатів щодо діяльності Національної ради та прийнятих регуляторним органом рішень. Надавала методичні рекомендації та індивідуальні консультації стосовно впровадження норм галузевого закону; оформлення пакета документів на прорахунки частот та документів на ліцензування та реєстрацію тощо.

Представниця Національної ради в Тернопільській області забезпечувала зворотний зв’язок на звернення кожного громадянина і вчасно надавала всі відповіді та роз’яснення.

Загалом упродовж 2023 року спостерігалася тенденція до зменшення кількості звернень громадян до представниці Національної ради, що пояснюється декількома факторами:

  • систематичним інформуванням мешканців Тернопільщини про діяльність Національної ради за допомогою ЗМІ області та соціальних мереж;
  • співпрацею з працівниками ОДА, відповідальними за зв’язки з медіа.


  • 5.2. Використання соціальних мереж та вебсайту для формування позитивного іміджу регулятора.
  •  

В сучасному світі найголовнішим фактором формування іміджу регулятора є його присутність в інформаційному просторі. Необхідність використання сучасних інтернет-ресурсів для створення позитивного іміджу НР не викликає сумнівів. Для забезпечення інформаційної прозорості й відкритості НР представниця постійно у своїх виступах на нарадах, при особистих зустрічах та телефонних розмовах рекламує сайт закладу, сторінку у соціальній мережі, як найбільш перспективний ресурс для представництва. У 2023 р. була створена і оформлена в єдиному корпоративному стилі офіційна сторінка у Facebook представництв Національної ради в областях на якій постійно викладаються впровадження норм галузевого закону, рішення, які були прийняті на засіданнях НР, головні події, які відбулися у представництві НР у Тернопільській області такі як, проведення нарад, зустрічей, конкурсу у приміщенні секретаріату представника Національної ради з використанням технічних засобів Національної ради та інші події що стосуються діяльності представництва. Використання соціальних мереж це один зі способів керування комунікативними процесами у вирішенні фахових завдань які ставить перед представництвом регулятор.


Для забезпечення розвитку телерадіоінформаційного простору Тернопільської області у 2024 році вбачається необхідним:

  • розв'язання проблеми «білих плям» у покритті цифровим сигналом на південній території області;
  • забезпечення мовлення місцевих суб’єктів у сфері медіа згідно з отриманими у 2021 році ліцензіями на мовлення в цифровому стандарті;
  • проведення конкурсу для потреб місцевого радіомовлення у м. Тернопіль, де сьогодні працюють 4 місцеві радіостанції, одна з яких, мовить з позивними «Радіо РОКС – Україна», дві ПП ТРО «Українська хвиля» («Українська хвиля») та ПП ТРО «УХ-радіо» («УХ-радіо») мовлять на одній частоті по черзі. Таким чином, обласний центр отримає ще одного місцевого мовника, який би забезпечував інформаційні потреби громади міста.

6.2. Проблематика здійснення повноважень представника Національної ради. 

У рамках реалізації Закону України «Про медіа» наглядова діяльність представниці охоплює ширше коло суб’єктів у сфері медіа збільшення кількості офіційних моніторингів, перевірок та інше. Виконання покладених на неї повноважень певною мірою залежить від технічних засобів специфічного обладнання. Для якісного та ефективного виконання своїх обов'язків представниця потребує Ноутбук та ТВ тюнер Strong.

6.3.Напрями діяльності, завдання та пріоритети роботи на 2024 рік відповідно до затвердженої Стратегії діяльності Національної ради (2024-2026 рр.)

У 2024 відповідно до затвердженої Стратегії діяльності Національної ради (2024-2026 рр.) пріоритетними напрямками роботи представниці Національної ради у Тернопільській області залишатимуться здійснення заходів, спрямованих на захист і розвиток телерадіоінформаційного простору, а саме:

- нагляд за дотриманням суб'єктами у сфері медіа вимог чинного законодавства та умов ліцензій;

- взаємодія з органами державної влади та місцевого самоврядування,

правоохоронними органами з питань розвитку інформаційного простору області, інформаційної безпеки від впливу держави-агресора;

- здійснювати нагляд і контроль за поширенням дискримінаційних матеріалів у медіа;

посилити заходи із захисту прав дітей при створенні та поширенні медіапродукту; 

- проводити аналіз поточного рівня ґендерного балансу в медіа;

- проводити навчальні заходи для підвищення рівня медіаграмотності медіакомпаній;

- вивчати питання щодо допомоги суб’єктам у сфері медіа в отриманні належного фінансування, в тому числі участі у грантових програмах;

- забезпечувати ефективну співпрацю з медіа, використовувати соціальні мережі та вебсайт для підвищення обізнаності суспільства про діяльність медіарегулятора через виступи, інтерв'ю та публікації.


Представник Національної ради

у Тернопільській області Оксана НОВОСЕЛЬСЬКА

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux