Азартні ігри – це не спосіб заробити гроші, а лише вид розваги
опубліковано 11 травня 2024 року о 17:02

Відповідно до законодавства, азартна гра визначається як будь-яка гра, умовою участі в якій є внесення гравцем ставки, що дає право на отримання виграшу (призу). Розмір та ймовірність його отримання повністю або частково залежать від випадковості, знань і майстерності гравця (Закон України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор»). Важливо розуміти, що азартні ігри несуть із собою певні ризики. Гра може перетворитися на проблему, якщо постійно ризикувати великими сумами та багато часу витрачати на неї. 

Залежність від азартних ігор може мати серйозні фізичні, психологічні та соціальні наслідки. Тому, варто усвідомлювати, що азартні ігри мають бути лише розвагою. Запам’ятайте, що азартні ігри – це не спосіб заробити гроші, а лише вид розваги. 

Однак, деякі гравці втрачають контроль, віддають азартним іграм дедалі більше часу, грошей та уваги, ігноруючи при цьому роботу, сім’ю та соціальні зв’язки. Розрізнити ігрову залежність від звичайної захопленості вкрай складно, оскільки багатьом властива схильність до азарту. Для більшості гравців азартні ігри є просто хобі, розвага у вільний час. Вони ставлять перед собою обмеження, контролюють бюджет та час.

Ігрова залежність, також відома як лудоманія, є патологічним станом, коли особа втрачає контроль над своєю поведінкою під час гри. Пристрасть до ігор було офіційно визнано Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я (ВООЗ) психічним розладом, а таке поняття як «ігровий розлад» включено до 11-го видання нормативного документа «Міжнародна статистична класифікація хвороб» (МКХ; 6С51; ICD11) та віднесено до розділу 06 «Розлади психіки, поведінки або розвитку нервової системи». Розлад, пов’язаний з азартними іграми, характеризується моделлю постійної або періодичної поведінки в азартних іграх, що проявляється:

  • порушенням контролю над азартними іграми (наприклад, початок, частота, інтенсивність, тривалість, припинення, контекст);
  • підвищенням пріоритету азартних ігор такою мірою, що азартні ігри отримують перевагу над іншими життєвими інтересами та повсякденною діяльністю;
  • продовженням участі в азартних іграх, незважаючи на настання негативних наслідків. 

Якщо ви маєте сумніви щодо свого ставлення до азартних ігор, рекомендується звернутися до спеціаліста для оцінки та допомоги. Протягом тривалого часу гравець може приховувати свою залежність від родини та близьких. Тому слід звертати увагу на поведінку, що може свідчити про втрату контролю: збільшення інтенсивності та частоти гри, зміну інтересів, фізичного та емоційного стану, сприйняття реальності. Важливо розуміти, що наявність будь-яких із зазначених ознак не встановлює медичного діагнозу ігрової залежності.

Куди звертатися по допомогу:

  • Для отримання інформації щодо ігрової залежності та можливостей обмеження участі осіб в азартних іграх зверніться до Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ). Безкоштовна гаряча лінія КРАІЛ: 0 800 50 13 77. Офіційна електронна скринька для подання звернень громадян: zvernennya@gc.gov.ua.
  • Для отримання інформації щодо медичної допомоги зверніться до будь-якого закладу охорони здоров’я за місцем фактичного проживання. Держава гарантує всім пацієнтам надання необхідної медичної допомоги та ліків, які передбачені Програмою медичних гарантій, безкоштовний телефон контактцентру Національної служби здоров’я України за номером 16-77
  • Для отримання соціальної послуги щодо соціальнопсихологічної реабілітації особи з поведінковими порушеннями через ігрову залежність необхідно звернутись до органу соціального захисту населення за місцем проживання/перебування особи, що потребує такої соціальної послуги.
  • Для отримання безоплатної правничої допомоги необхідно звернутися за єдиним номером контактцентру системи безоплатної правничої допомоги – 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів) або безпосередньо до найближчого бюро правничої допомоги (детальніше: https://legalaid.gov.ua). 

Публікацію підготовлено в межах проведення Комісією з регулювання азартних ігор та лотерей національної інформаційно-роз'яснювальної кампанії.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux