«МІЖНАРОДНОГО ФОРУМУ ВОЛОНТЕРІВ УКРАЇНИ» в Переяславі»
опубліковано 13 квітня 2023 року о 10:04

Запроваджений Громадською організацією «Міжнародна асоціація волонтерів, переселенців та біженців України» (надалі – Асоціація) «Міжнародний форум волонтерів України» є платформою для комунікації волонтерської спільноти з владою та громадянами. Учасниками форуму, який відбувся 1 квітня, було заслухано, обговорено та задекларовано згуртування/об’єднання волонтерської спільноти, представників громадських та державних інституцій задля координації діяльності у всіх задекларованих зібранням напрямках, посилення діалогу з владою для злагодженої спільної роботи на благо України та її перемоги на всіх фронтах. Пряма відео трансляція надавала усім охочим можливість долучитися до обговорень із будь-якого куточка України та зарубіжжя. Обговоривши задекларовані теми, було прийнято наступне:

1. З метою координації та підвищення ефективності роботи та взаємодії волонтерів, виявлення найбільш нагальних потреб волонтерської допомоги у конкретних місцях та серед груп населення, в тому числі внутрішньо переміщеним особам, підвищення логістичної ефективності та оптимізації витрат у сфері логістики - зробити цифровізацію волонтерської роботи, а саме створити інтернет-платформу (сайт) та мобільний додаток.

2. З метою всебічної підтримки внутрішньо переміщених осіб (4 843 633 осіб) в Україні та біженців за кордоном (8 113 170 осіб) та комунікації, обробки запитів на допомогу, контролю надання гуманітарної допомоги - зробити цифровізацію волонтерської допомоги, а саме створити інтернет-платформу (сайт) та мобільний додаток.

3. З метою фінансової підтримки волонтерів – створити Фонд Фондів, який опікуватиметься волонтерськими потребами.

4. З метою створення сприятливої законодавчої бази для волонтерської діяльності в Україні через уповноваженого Президента України з волонтерської діяльності –www.associationvolunteersukraine.com звернутися до Президента України, Верховної ради України та Кабінету міністрів України з власними пропозиціями внесення змін до чинного законодавства.

5. Забезпечити доступ волонтерів до нормативно-правових актів, законопроектів, зразків необхідних документів та іншої довідкової інформації, яка є необхідною для роботи та безпосередньо пов’язана з волонтерською діяльністю на створеній інтернет-платформі (сайті) та мобільному додатку.

6. З метою посилення співпраці з владою - підписати меморандуми про співпрацю, відкрити спільні офіси та волонтерські шелтери Асоціації, Національної соціальної сервісної служби України та адміністрацій в усіх обласних центрах, зробити постійними волонтерські форуми, круглі столи та інше задля популяризації волонтерського руху та обговорення нагальних потреб. Форум показав, що влада відкрита до діалогу, є нюанси і їх треба обговорювати

7. З метою безперешкодного перетину кордону волонтерами з гуманітарними місіями та ефективної волонтерської співпраці з міжнародними донорами та спільнотою, створення зеленого коридору волонтерам з гуманітарним вантажем та допомоги у оформлені відповідних документів – вимагати долучити уповноважених осіб від волонтерської спільноти до прийняття рішень про перетин кордону волонтерами.

8. Звернутися до суб'єкта права законодавчої ініціативи та запропонувати доповнити Кримінальний кодекс України спеціальною статтею, яка буде передбачати кримінальну відповідальність саме за незаконний перетин кордону (будь-яким способом) військовозобов’язаними під час дії воєнного стану та неповернення в Україну.

9. Посилити контроль серед волонтерської спільноти з приводу виявлення недоброчесних волонтерів аби уникнути/припинити зловживання та дискредитації волонтерів в цілому.

10. З метою координації волонтерського руху - запровадити єдиний обов’язковий Національний реєстр волонтерів України та благодійних організацій для ведення єдиної бази волонтерів та їхнього статистичного обліку, а також створити базу волонтерів, які зловживають волонтерською діяльністю.

11. З метою підтримки волонтерського руху на державному рівні - звернутися до Президента України, щодо розгляду пропозиції кандидатури від волонтерської спільноти на посаду Уповноваженого Президента України з питань волонтерської діяльності.

12. З метою розвитку волонтерського руху в Україну, доброчесності та довіри до волонтерів у своїй діяльності – обговорити та затвердити проєкт «Кодекс Волонтера».

13. З метою дотримання прозорості у волонтерській діяльності – звернутися до Державної податкової служби України з проханням надати вичерпну інформацію по податковій звітності волонтерів та допомоги у цьому питанні, а також продовження терміну реєстрації волонтерів у Реєстрі волонтерів АТО та/або ООС в ДПСУ.

14. З метою популяризації волонтерського руху в Україні – звернутися до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням розробити спільну інформаційну програму «Популяризації та розвитку волонтерського руху в Україні» на державному рівні в інформаційному просторі України та за кордоном. www.associationvolunteersukraine.com

15. З метою популяризації та розвитку волонтерського руху в Україні – створити на базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі «Школу волонтерства» або «Інститут волонтерства».

16. З метою запобігання та виявлення корупції у волонтерській спільноті та владі, активно протидіяти корупційним схемам, впроваджувати конкретні рішення запобіжники, спрямовані на усунення та упередження виникнення корупційних схем.

17. З метою підтримки волонтерської діяльності по переміщенню гуманітарних вантажів та вчасної їх доставки – зробити цифровізацію логістики, створити мережу волонтерських складських хабів, звернутися до влади з проханням надати перепустки для вільного переміщення волонтерів у комендантські години.

18. З метою швидкого ввезення гуманітарної допомоги в Україну на період дії воєнного стану, максимально спростити порядок пропуску гуманітарної допомоги. Забезпечити невідкладний (без черг) пропуск через державний кордон гуманітарних вантажів.

19. З метою створення нових робочих місць для внутрішньо переміщених осіб та залученню їх до волонтерської діяльності - звернутися до ВРУ та ДЦЗУ з питанням прийняти державну програму підтримки по залученню внутрішньо переміщених осіб до роботи у неприбуткових Громадських та Благодійних організацій з виплатою державної заробітної плати (громадські роботи) на час дії військового стану, а також після воєнній відбудові.

20. З метою залучення волонтерської спільноти до відбудови України – розробити механізм залучення волонтерської спільноти до відбудови України. Створити платформу для об’єднання волонтерів у напрямі відбудови зруйнованого та будівництві нового житла – Гуманітарна місія «Будинок Мрії».

21. З метою недопущення вигорання волонтерів та стимулювання їх діяльності – створити державну службу психологічної підтримки волонтерів та розробити відповідні програми та механізми підтримки волонтерської спільноти.

22. З метою підтримки волонтерської спільноти – провести на державному рівні заходи по відзначенню Дня вдячності волонтерам 20 квітня 2023 року.

23. З метою розвитку волонтерського руху в Україні та максимальної ефективності волонтерської діяльності – провести круглий стіл, розробити стратегію та дорожню карту волонтерської діяльності на найближчі 3-5 років.

24. З метою відзначення найкращих волонтерів України громадян України та волонтерів України громадян іноземних країн – запровадити власну нагороду Асоціації.

25. Український волонтерський рух найпотужніший у світі – Україна – країна волонтерів. Волонтери хочуть та можуть долучитися майже до всього аби бутикорисними своїй країні!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux