НСЗУ інформує, як покращився доступ пацієнтів до медичних послуг за 2021 рік
опубліковано 09 грудня 2021 року о 12:05

На початку 21 століття ООН проголосила 12 грудня Міжнародним днем універсального медичного охоплення. Принцип універсального медичного охоплення — право кожної людини отримати необхідні їй медичні послуги та ліки і не зазнавати при цьому фінансових труднощів через оплату лікування. Розберемося, як цей принцип реалізується в Україні?

Для всіх жителів України працює Програма медичних гарантій (ПМГ), в основу якої покладений принцип універсального медичного охоплення. Адмініструє ПМГ Національна служба здоров’я України.

Програма медгарантій — це перелік та обсяг медичних послуг і ліків, які гарантує держава пацієнтові. Разом з фінансовими гарантіями пацієнт отримує чіткі правила того, як отримати медичну послугу безоплатно.

Саме ПМГ гарантує пацієнтам доступ до безоплатної, вчасної та якісної медичної допомоги — від екстреної допомоги та візиту до сімейного лікаря, до складних операцій або перебування в стаціонарі. Включно з необхідними для пацієнта ліками.

Програму медичних гарантій почали запроваджувати з первинної ланки — послуги сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Кожен житель країни отримав право вільного вибору сімейного лікаря. Своїм правом вже скористалося 32,4 млн українців, з яких 2,9 млн уклали декларації з початку року.

Лікарів первинної ланки також стає більше. За 11 місяців цього року кількість лікарів, з якими можна укласти декларацію, зросла майже на 900. Загалом понад 24 тис. лікарів надають первинну медичну допомогу українцям за договором з Національною службою здоров’я. Вони працюють у більше ніж двох тисячах медичних закладів по всій країні.

У 2020 році Програма медичних гарантій запрацювала на всіх рівнях: від первинної ланки до високоспеціалізованої медичної допомоги. Зауважимо, що до ПМГ входить не тільки безпосередньо медична допомога, а й ліки з Національного переліку лікарських засобів та медичні вироби.

Вже у 2021 році Програма медичних гарантій розширилась. До неї увійшли нові напрями та більш деталізовані наявні.

Пацієнти з туберкульозом отримали можливість лікуватися у свого сімейного лікаря. Після того, як перестають виділяти бактерії і мають відповідні клінічні показання. Такий підхід сприяє дестигматизації пацієнтів, тобто руйнуванню негативних стереотипів про них, та поверненню до соціального життя. 454 медичні заклади первинної ланки уклали договори з НСЗУ на супровід та лікування пацієнтів із туберкульозом. З них 5 приватних і 5 лікарів-ФОП.

Ближчою до пацієнта стала й психіатрична допомога, її тепер надають також мобільні мультидисциплінарні команди. Така послуга є в 61 медичному закладі в різних куточках країни. Після завершення гострого періоду хвороби пацієнт може поїхати додому. А команда виїжджатиме до нього за складеним графіком і надаватиме необхідну допомогу.

Ще один напрям, який з’явився у Програмі медичних гарантій у цьому році — лікування методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах. Це процедура очищення організму в пацієнтів із нирковою недостатністю, яка допомагає вивести продукти обміну та надлишок води з організму.

В особливому фокусі уваги у Програмі медичних гарантій є лікування онкології. Тому у цьому році в окремий напрям виділили лікування та супровід пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Пацієнти із зазначеними діагнозами або підозрою на них отримують у медзакладах безоплатні лабораторні дослідження, обстеження, лікування, а також ліки.

“НСЗУ працює і над тим, щоб пацієнти мали універсальний доступ до ліків. Саме тому ми розширили програму “Доступні ліки”, а також почали адмініструвати програму відшкодування інсулінів з 1 жовтня 2021 року. Адже пацієнти з інсулінозалежним діабетом стикалися з низкою труднощів при отриманні необхідних ліків. Так, недостатній розмір субвенції для забезпечення 100% потреби пацієнтів з цукровим діабетом спричиняв необхідність дофінансовування програми з боку місцевої влади. Через це траплялись ситуації, коли інсулінів для пацієнтів вистачало лише на перші дні місяця, все інше залежало від фінансової спроможності або місцевих бюджетів, або пацієнтів. Пацієнти через брак коштів змушені були приймати менші дози препаратів інсуліну, ніж їм призначено або пропускати їх. Також через невелику кількість аптек, які брали участь у програмі, українці із інсулінозалежним діабетом стикались із обмеженим доступом до лікування. Сьогодні НСЗУ платить напряму всім аптекам, які підписали з нею договори. Місцева влада більше не бере участі в цьому процесі. Доступ пацієнтів до інсулінів покращено”,— розповідає заступник Голови НСЗУ Тетяна Бойко.

Кількість аптек, де пацієнт може отримати потрібні препарати, сягнула 7 300 по всій Україні. До програми реімбурсації інсулінів включено 76 препаратів інсуліну та їх аналогів. 47 з них - повністю безоплатні. Решта відпускається з фіксованою доплатою 15%.

Крім того, у “Доступних ліках” з’явилися препарати для лікування нецукрового діабету — це п’ять найменувань, усі вони безоплатні. А також для лікування епілепсії, розладів психіки і поведінки, їх 57, з них 18 повністю безоплатні.

Враховувати інтереси та потреби кожної людини і є метою Програми медичних гарантій. Всі послуги, які входять у Програму, є безоплатними для пацієнтів. А це - екстрена, первинна, спеціалізована допомога, паліативна допомога та медична реабілітація, а також реімбурсація лікарських засобів ( “Доступні ліки”). Національна служба здоров’я і далі працюватиме над тим, щоб кожна людина в Україні отримувала якісні медичні послуги та не стикалася при цьому з перешкодами та фінансовими труднощами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux