Основне за рік в сфері освіти Тернопільщини
опубліковано 27 грудня 2023 року о 14:59

Навчальні  2023/2024 роки, відповідно до рішень ради оборони Тернопільської області, були погоджені в очній, змішаній та дистанційній формах . Заклади дошкільної освіти на 91 % забезпечені укриттями (470 захисних споруд цивільного захисту, споруд подвійного призначення, найпростіших укриттів знаходяться на балансі закладів освіти та на балансі інших суб’єктів господарювання). Заклади загальної середньої освіти забезпечені укриттями на 99 % (679 захисних споруд цивільного захисту, споруд подвійного призначення, найпростіших укриттів знаходяться на балансі закладів освіти та на балансі інших суб’єктів господарювання).

На 100 % забезпечені укриттями заклади позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, освіти для дорослих, у тому числі післядипломної освіти.

Зокрема, триває забезпечення закладів освіти додатковими заходами безпеки. На 384 об’єктах освіти (30,7%) організовано охорону із залученням суб’єктів охоронної діяльності. На 894 об’єктах (72,0%) обладнано тривожну сигналізацію з виведенням сигналу на пульти охорони („тривожна кнопка”). На 410 об’єктах (33,0%) встановлено систему зовнішнього та/або внутрішнього відеоспостереження. На 1196 об’єктах (96,0%) обладнано огорожі навколо будівель. 


Аби посилити профілактичну роботу з питань безпеки життєдіяльності у закладах освіти Тернопільської області створюються класи безпеки. На базі них здійснюється систематична підготовка здобувачів освіти з цивільного захисту, пожежної, мінної безпеки, засвоєння алгоритму дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формування навичок самозахисту, надання домедичної допомоги. На сьогодні в закладах освіти області функціонують 128 таких класів.


З початком повномасштабного вторгнення Тернопільщина виділила кілька десятків автомобільних транспортних засобів для евакуації населення з окупованих територій.  На потреби ЗСУ та евакуацію людей з Луганської області було передано 40 шкільних автобусів. Загалом, шкільний автопарк Тернопільщини складається зі 198 одиниць транспорту. Аби відновити довіз дітей до освітніх закладів, область отримала шкільні автобуси від іноземних партнерів, а також закупила за кошти субвенції з державного бюджету.


Згідно з пропозиціями Республіки Фінляндія, Франції, Королівства Швеція щодо транспортування шкільних автобусів в Україну, відповідно до листів Міністерства освіти і науки України ухвалено рішення про рівномірний розподіл автобусів, зокрема і для Тернопільської області. Область отримала 15 шкільних автобусів у рамках міжнародної гуманітарної допомоги. З Республіки Фінляндія – 1 автобус марки „IVECO” та 2 автобуси марки „VOLVO”; з Королівства Швеція – 8 автобусів марки „VOLVO”, з Франції – 4 автобуси марки „IVECO”.


За кошти місцевого бюджету у двох територіальних громадах придбано 3 шкільні автобуси. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України про надання державної субвенції на придбання шкільних автобусів для Тернопільщини було виділено 36769,0 тис. грн субвенції з державного бюджету. За ці кошти закупили 21 шкільний автобус.


Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави, тому реформа шкільного харчування надзвичайно актуальна та важлива. У Тернопільсьій області в 585 закладах загальної середньої освіти є функціонуючі (робочі) харчоблоки. 528 закладів загальної середньої освіти організовують харчування самостійно.

На базі 29 закладів загальної середньої освіти реалізовується проєкт у співпраці з МОН на право з відшкодування 30 % від вартості гарячих порцій для учнів 1-4 класів у 2023/2024 навчальних роках.


Також на Тернопільщині відкрили Кулінарний Хаб. Навчання пройшло уже 20 тренерів з поміж майстрів виробничого навчання за професією ,,Кухар” з Тернопільської та Чернівецької областей. Зокрема, 661 працівник їдалень закладів освіти проходить навчання на базі даного Хабу.


9 закладів освіти подали заявки, на базі яких є можливість створити „Опорну кухню” для 25 малокомплектних шкіл, та 25 закладів загальної середньої освіти, які відповідають вимогам з реалізації проєкту „Базова кухня”. Є складений перспективний план будівництва „Фабрики-кухні” для забезпечення гарячим харчуванням школярів закладів освіти Кременецького району.


У 2023 році місцевими бюджетами усіх рівнів затверджені кошторисні видатки й спрямовані на організацію харчування школярів у загальній сумі 170 млн грн, що на 45 млн грн більше, ніж у минулому році.


Щорічно, з метою стимулювання творчої, талановитої та інтелектуально обдарованої учнівської та студентської молоді проводиться фестиваль „Гордість Тернопілля”.

У 2023 році на фестивалі грамотами голови обласної державної адміністрації буде нагороджено 42 кращих учнів та студентів у 10 номінаціях та вручено їм відповідні іменні премії видатних уродженців Тернопільської області.

У 2022/2023 навчальному році учасниками ІІІ (обласного) етапу всеукраїнських учнівських олімпіад в Тернопільській області стали 620 учнів. У ІV (всеукраїнському) етапі взяли участь 45 учнів закладів загальної середньої освіти Тернопільської області в олімпіадах з 10 навчальних предметів. 17 учнів здобули перемогу (дипломи І, ІІ, ІІІ ступенів).

Під час ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України 244 учасники у 56 секціях продемонстрували значні наукові відкриття. У підсумку 194 учні стали переможцями (І місце – 39 учнів, ІІ – 68 учнів, ІІІ – 79 учні).

Семеро учнів Тернопільської області отримують стипендій Президента України за результатами проведення IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових навчальних предметів у 2022/2023 навчальному році та III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів - членів Малої академії наук України у 2022/2023 роках.

Премії Президента України у 2023 році з числа переможців ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів у 2022/2023 навчальному році, переможців Міжнародних учнівських олімпіад з навчальних предметів отримають двоє учнів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux