Попит на енергоефективні рішення зростатиме в Україні та ЄС
опубліковано 20 червня 2022 року о 16:54

Увідповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну та енергетичний шантаж ворога, стратегічно важливим є шлях до енергетичної незалежності, яким йдуть Україна та ЄС. Одна із головних складових цього напряму – розвиток сфери енергоефективності.

На жаль, енергетичні війни та кризи, що розгортаються сьогодні у світі, стають чи не найбільшим стимулом для підвищення попиту на енергоефективні рішення. Адже це один із шляхів оптимізувати енергоспоживання та вирішити питання із забезпеченням доступу суспільства до енергії.

Продовжувати збільшувати попит на енергоощадні заходи рекомендує Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

«Заходи з підвищення енергоефективності будуть швидше реалізовуватися завдяки зосередженню уваги на підвищенні попиту на енергоефективні товари та послуги, а також в разі забезпечення більшого рівня ринкової активності», - йдеться у 3-му із 10 стратегічних принципів для розвитку сфери енергоефективності, оприлюднених МЕА.

«Заощадження енергії є найшвидшим і найдешевшим способом подолання поточної енергетичної кризи. Зменшення споживання енергії знижує високі рахунки домогосподарств і компаній в короткостроковій і довгостроковій перспективі, а також скорочує імпорт російського викопного палива», - зазначено у плані «REPowerEU», представленому Єврокомісією.

Україна, своєю чергою, продовжує активно імплементувати європейські директиви, розробляючи законодавче підґрунтя для сучасних інструментів у сфері енергоефективності. Серед них – проведення енергоаудиту та впровадження систем енергоменеджменту.

Водночас, щоб стимулювати запуск проектів у цій сфері, як на державному, так і на місцевому рівнях впроваджуються різні програми підтримки. До прикладу, Фонд енергоефективності для ОСББ, механізм енергосервісу для модернізації об’єктів бюджетної сфери, співфінансування енергоефективних заходів із місцевих бюджетів тощо.

Окрім цього, Держенергоефективності розроблено концепції програм модернізації підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення.

Разом із тим, дотримання вимог затверджених технічних регламентів з екодизайну та енергетичного маркування сприятиме поширенню використання саме енергоефективної техніки і обладнання в Україні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux