100 днів війни для медичної системи: 42 млрд грн для медзакладів та 2 млн погашених рецептів
опубліковано 03 червня 2022 року о 15:56

Сьогодні 100 днів повномасштабної війни з росією, в якій Україна демонструє незламність на кожному фронті. Проявила стійкість і медична система - вона адаптувалася до нових реалій та ще більше повернулася обличчям до пацієнта.

У кризовий час пацієнти мають доступ до лікування, а лікарні отримують гроші за надані послуги. Програма медичних гарантій не змінилася - НСЗУ і надалі фінансує всі ті напрямки, які оплачували до війни, у тому числі пріоритетні. Більшість медзакладів країни продовжують працювати і надають допомогу пацієнтам.

З початку повномасштабної агресії НСЗУ виплатила медзакладам понад 42 млрд грн. З них:

  • понад 6 млрд для закладів первинної медичної допомоги;
  • 32,8 млрд для спеціалізованих медзакладів;
  • 2,8 млрд грн для центрів екстреної медичної допомоги.

Аптеки отримали за відпущені ліки 593 млн грн.

За час війни лікарі виписали 22 млн направлень та 2,8 млн рецептів, з яких погасили понад 2 млн рецептів та 15 млн направлень.

НСЗУ щомісяця перераховує майже 12 млрд грн за Програмою медичних гарантій. Медзаклади на окупованих територіях також отримують оплати, якщо вони працюють і приймають пацієнтів. Адже це наші партнери, наші люди, наші території і там надається медична допомога.

Оплати за надані послуги медзаклади зараз отримують у повному обсязі. Сума коштів, передбачена у держбюджеті на Програму медичних гарантій, не зменшена. Щоб забезпечити безперебійне фінансування медичних закладів у надзвичайній ситуації, НСЗУ сплачує щомісяця фіксовану суму коштів закладам, незважаючи на фактично внесені записи в електронну систему охорони здоров’я. Це 1/12 від суми договору в місяць.

Будь-яка людина може отримати медичну допомогу не за місцем реєстрації, а там, де вважає за необхідне. Немає жодних обмежень у тому, щоб пацієнт з Херсона отримав медичну допомогу у Львові, або погасив тут електронний рецепт, виписаний в іншому місті.

Голова НСЗУ Наталія Гусак: “У час війни держава продовжує гарантувати всім пацієнтам надання необхідної медичної допомоги та лікарських засобів безоплатно. Медична система зараз матеріально та технічно значно сильніша. Вона показала стійкість і це досягнення трансформації медичної системи, яка почалася кілька років тому. Криза доводить, що ми обрали правильний курс.

Також війна це не привід відкладати турботу про здоров’я. Я закликаю пацієнтів звертатися до лікарів і отримувати потрібні медичні послуги. НСЗУ сплачує кошти оперативно і в повному обсязі всім закладам, у тому числі в Херсонській, Луганській, Донецькій областях. Щоб медичні працівники були вмотивовані лишатися працювати, а пацієнти могли отримати якісну медичну допомогу”.

Що змінилося, щоб пацієнту було простіше отримувати меддопомогу під час війни?

Первинна медична допомога без декларації

Під час воєнних дій кожен українець може потрапити до сімейного лікаря, незалежно від місця перебування та укладеної декларації. Люди, які переїхали в інші регіони, можуть звернутися у будь-який центр первинної медичної допомоги і отримати там необхідні послуги, навіть не маючи декларації в цьому закладі.

Інсуліни без доплат

Всі 47 препаратів інсуліну, включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, повністю безоплатні на період дії воєнного стану. Пацієнти із цукровим діабетом, які мають рецепт, можуть отримувати інсулін без доплати.

Паперові рецепти на Доступні ліки та інсуліни

В умовах воєнного стану пацієнти можуть отримувати “Доступні ліки” як за електронним, так і за паперовим рецептом. Отримати рецепт можна у будь-якого лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від того, чи у пацієнта підписана декларація з цим лікарем.

Завдяки цьому навіть під час перебоїв з електроенергією чи інтернетом лікар зможе виписати рецепт, а аптека - його погасити. НСЗУ відшкодовує аптекам вартість ліків як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Паперові направлення

На період дії воєнного стану лікар може виписати паперове направлення, якщо у нього немає доступу до електронної системи чи інтернету.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux