12 жовтня - День військового капелана
опубліковано 12 жовтня 2024 року о 09:00

Згідно з рішенням Міжконфесійної ради з питань військового капеланства при Міністерстві оборони України Днем військового капелана визначено дату 12 жовтня, у день вшанування пам’яті святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського.

Як повідомляє відділ зв’язків з громадськістю управління комунікацій Оперативного командування “Захід”, Служба військового капеланства відіграє особливо велике значення у всіх складових Сил оборони України у час російсько-української війни, адже посилює бойовий дух та непохитну віру кожного українського військовослужбовця, незалежно від віросповідання, в святу Перемогу над російськими окупантами.

Офіцер Служби військового капеланства управління оперативного командування “Захід” лейтенант капеланської служби, отець Андрій Палцан переконаний:

“Головна зброя і щоденний обов’язок військових капеланів – це молитва за перемогу над ворогом і забезпечення духовно-моральної підтримки нашим захисникам, які ціною власного життя саможертовно і героїчно захищають свої сім’ї, увесь Боголюбивий український народ, Україну та Українську Церкву. Тому в наших молитвах ми постійно говоримо “Дякую!”. Бо навіть коли віруюча людина проходить найважчі випробування, це треба сприймати з вдячністю за отриманий досвід, який у подальшому зробить кожного ще сильнішим”.

Начальник Служби військового капеланства управління оперативного командування Захід підполковник Олександр Копаниця зазначив:

“Обов’язок священнослужителя, який військові капелани щоденно виконують у своїх підрозділах, є чітким підтвердженням, що військові капелани стали невід’ємною духовною складовою війська в питаннях його духовної підтримки та опіки! Військові капелани вкладають до рук наших військовослужбовців наймогутнішу зброю – Віру. Дають людям впевненість та надію. Їхнє щире духовне служіння, підтримує особовий склад у цей дуже нелегкий час. Тож нехай Господь Бог дарує всім нам мир і благополуччя в Україні, національну і духовну єдність, перемогу Українського війська над російськими загарбниками, зберігає життя всіх українських воїнів-захисників і полонених, благословляє щасливе життя нашим рідним і близьким та Богоугодну діяльність українських військових капеланів!”.

І в будні, і в свята, переважна більшість військових капеланів та їхніх помічників із підпорядкованих оперативному командуванню “Захід” підрозділів і з’єднань продовжують виконувати святу місію разом із воїнами-побратимами та посестрами на найгарячіших ділянках російсько-українського фронту. І їхній внесок у досягнення неминучої Перемоги над безбожними окупантами –неоціненний.

А як на практиці функціонує Слуба військового капеланства, розповів протоієрей, лейтенант капеланської служби Ігор Бігун із міста Володимира, військовий капелан 14 Окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого:

“У нашій бригаді переважна більшість – православні. Але є також католики, греко-католики, протестанти різних напрямків, мусульмани… Основне завдання капелана – привести всіх віруючих до Бога, а не до якоїсь конкретної релігії. Головне – вселити віру! І кожен, незалежно від віросповідання, є побратимом чи посестрою для того, хто воює поруч. Чесно скажу: релігійна толерантність у військах справді на дуже високому рівні! Навіть ми, капелани різних віросповідань, інакше, як “брате” один до одного не звертаємося! І ніхто нікого ні в який храм, як це буває в цивільному житті, не переманює. Наша армія і є нашим храмом, і він потребує людей зі стійкою вірою, яка як іскра запалює силу, дарує світло впевненості, дороговказ, який допомагає з Божою поміччю виконати поставлені завдання. Тому військовий капелан в армії, по суті, позаконфесійний. І якщо мусульманинові потрібно знайти, наприклад, імама, я як православний священик це роблю. В військовій капеланській службі це зовсім не проблема. Ми всі між собою контактуємо. Тому, коли читаємо в новинах про якісь конфлікти в міжконфесійних взаєминах поза військом, то це як мінімум призводить до сміху. Бо в армії подібних проблем і близько нема!”.

Отримати додаткову інформацію щодо можливості поповнити лави військових капеланів та їхніх помічників можна у Службі військового капеланства управління оперативного командування “Захід”. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux