29 психологів з курсу «Кризова психологічна допомога» уже працюють з людьми, які постраждали від війни
опубліковано 29 липня 2022 року о 09:18

Міжнародний благодійний фонд Parimatch Foundation продовжує активно реалізовувати стратегічну програму психологічної реабілітації дітей та дорослих, що постраждали від війни — Mental Health – в рамках якої Фонд cпільно з Ізраїльською коаліцією травми запустив освітній проєкт для психологів ІРЦ. Програму успішно реалізована вже у Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях. Загалом курс «Кризова психологічна допомога» пройшли майже 150 спеціалістів, що працюють як внутрішньопереміщеними особами, що знайшли притулок на Заході України, так і з місцевими жителями.

Зокрема, у Тернопільській області, першому регіоні де було запущено курс, навчання завершили 29 психологів ІРЦ. Вже понад 2 місяців вони активно використовують отримані знання для роботи з тими, хто постраждав від війни в Україні. Спеціалісти розповідають про головні проблеми, з якими до них звертаються, та діляться досвідом роботи з ВПО.

Зауважимо, що Тернопільщина прихистила сотні родин, які стали свідками військових дій. Деякі з них втратили рідних, знайомих, роботу, документи, домівки. У процесі переїзду, який супроводжувався різноманітними труднощами, й адаптації на новому місці, переселенці переживають безліч соціальних, економічних і психологічних проблем. Саме тому, робота психолога стає ключовою в питаннях ментального відновлення людей та допомагає швидше адаптуватися на новому місці. Особливо допомога потрібна дітям, оскільки вони є більш вразливими та чутливими до впливу несприятливих чинників оточуючого середовища, аніж дорослі.

З початку війни на Тернопільщині працюють інклюзивно-ресурсні центри психологічної допомоги, де ВПО надаються консультації, проводять індивідуальні бесіди з батьками та їхніми дітьми щодо закінчення школи, працюють з молодшими дітьми за методикою «Дім-дерево-людина». Крім того, тут регулярно проводяться профілактичні групові бесіди з дітьми різних вікових категорій, та залучають дітей та їх батьків до міських заходів.

Ми навчилися жити однією великою, дружньою родиною, де незнайомі люди приходять на допомогу один одному, — розповідає психологиня Козівської селищної громади Христина Дяченко. Після проходження навчання я намагаюся використовувати нові знання в роботі. До нас прибувають люди з гарячих точок, і вони потребують підтримки та розради. Ми робимо все можливе, щоб допомогти їм.

У дітей зазвичай спостерігається підвищена плаксивість та капризність, часті зміни настрою, проблеми, пов’язані зі спілкуванням, страх і недовіра або агресія. Психологиня каже, що основним завданням є пошук можливих варіантів умов для оптимального розвитку (створення безпечної та сприятливої ситуації для розвитку дитини через роботу з усіма членами сім’ї, забезпечення стимулювальних соціальних контактів і можливостей для розкриття її здібностей).

Спочатку ВПО не охоче йшли на контакт, але психологи знайомились ближче і вони розуміли, що можуть ділитися своїми переживаннями.

—  З проведених консультацій, можна зробити висновок що кожна людина проживає різні настрої у час війни від тривожності, депресивності до стійкості та мужності. Яскраво проявляються погіршення пам'яті та концентрації уваги, неуважність, забудькуватість, зміна життєвих засад та планів на майбутнє. Поведінка переселенців відзначається непередбачуваністю та алогічністю вчинків, надлишковою розгальмованістю, немотивованою пильністю, - додає психологиня.

Проте поступово люди почали самоорганізовуватися, займатися волонтерством та допомагати іншим. Переживати стресові ситуації їм допомагає також робота, хобі, господарство.

На консультаціях ми багато говорили про посттравматичний синдром, який є у багатьох переселенців. Дехто з них почувається навіть гірше, ніж до вимушеного переїзду. Хоча гострої загрози життю вже немає: люди відчувають страх, не можуть позбутися спогадів про травматичну подію тощо. Ми працюємо з такими людьми та намагаємося досягти разом із ними психічної рівноваги та зміцнити їхній фізичний і моральний стан, — ділиться Христина Дяченко.

Найбільшого прогресу досягли ті, хто отримав своєчасну допомогу

Психологиня шелтера на базі гуртожитку ТВПУ-4 ім. М. Паращука Олена Кравець зазначає, що якщо дорослі розповідають про пережите, то діти про це говорити не хочуть. Тут на допомогу приходить арттерапія — завдяки перенесенню негативних емоцій, діти можуть поділитися та хоч трохи звільнитися від них.

— І у дітей, і у дорослих виникають труднощі з довірою, вони насторожено сприймають оточуючих. Тому я працюю над встановленням відкритих, доброзичливих та чесних стосунків, щоб і надалі бути ефективною» — розповідає психологиня.

Спеціалісти зазначають, що найбільшого прогресу досягли ті, хто отримав своєчасну допомогу. У таких людей є емоційна стабільність, знизилася тривожність. Батьки мають ресурс знову працювати, діти — навчатися дистанційно.

Про освітній курс «Кризова психологічна допомога» від Parimatch Foundation та експертів Ізраїльської коаліції травми спеціалісти відгукуються позитивно та визнають, що він допоміг їм віднайти правильні методики для роботи з тими, хто постраждав від війни.

Завдяки курсу я дізналася про нові техніки та засоби взаємодії з батьками та дітьми. Виявилося, що з дітьми молодшого віку значно легше працювати, ніж з дорослішими — вони більш відкриті до спілкування. Легко вдалося налагодити контакт і з батьками. Важче вдавалися вправи з візуалізацією. Гарно працювала техніка, де потрібно було побудувати безпечне місце. Я щиро вдячна Parimatch Foundation за можливість працювати і навчатись», — розповідає психологиня Тернопільською ЗОШ № 26 імені Дмитра Заплітного Олена Абухажар.

Тетяна Боднар, шкільний психолог із Тернополя, додає що на практиці всі техніки, яким її навчили на курсі є дієвими:

— Усі техніки з навчання експертами Ізраїльської Коаліції Травми ефективні. Тренери підібрали вправи, що є легкі у використанні і не вимагають додаткових затрат психологів та можуть використовуватися тут і зараз, що дуже важливо у роботі, яка потребує миттєвої дії та результату. Найчастіше використовувала в роботі мультимодальну техніку BASIC PH (визначення стратегій подолання), ця техніка була найбільш дієвою особливо в перші місяці війни.

Parimatch Foundation планує запустити навчальний курс «Кризова психологічна допомога» у всіх регіонах України, оскільки отримані знання дають можливість психологам ІРЦ надавати швидку та якісну допомогу внутрішньо переміщеним особам.

У Фонді заявляють, що спільними зусиллями намагаються повернути людям, що постраждали від війни, спокій, віру в себе!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux