90% с/г підприємств Тернопільщини успішно працюють завдяки закону про ринок землі
опубліковано 13 жовтня 2021 року о 14:08

В Тернопільській ОДА сьогодні, 13 жовтня,  відбувся прес-брифінг щодо основних досягнень ринку землі на Тернопільщині, значення для аграріїв, власників та держави, посилення захисту прав власників землі.
Ринок землі зробив усіх українських землевласників повноспроможними господарями землі. Загальна площа земель в Тернопільській області - 1046,20, з них в обробітку власників 39,7 %. Кількість с/г підприємств - 1114, з них здійснює діяльність 90%.
Скасування мораторію – це перевага не лише для землевласника і фермера, а й для кожного українця в цілому, бо мова йде про зростання економіки усієї держави й підвищення якості продукції. 
У рамках ринку землі має бути завершено земельну децентралізацію. У результаті землі с/г призначення державної форми власності за межами населених пунктів стали власністю громад. Громади на місцях отримали у свою власність понад два мільйони гектарів землі, а також – можливість спрямовувати кошти від землекористування на свій розвиток і добробут.
Завдяки цьому: 
управління земельними відносинами стало прозорим, а земельні послуги та процедури – максимально простими;
скасовано землевпорядну експертизу;
використання земель чітко контролюють громади та держава;
межі громад встановлюються за прозорою та незатратною процедурою; 
юридичні особи при вирішенні земельних питань мають справу з радою територіальної громади, яка контролюється жителями громади, тому мають змогу прозоро і чесно вирішувати земельні питання;
доля земельної ділянки з моменту надання дозволу на її відведення  відстежується публічно.
Отже, запровадження ринкового обігу сільськогосподарських земель надає можливість для максимального зростання ціни права оренди та підвищення інвестиційної привабливості на землі сільськогосподарського призначення державної власності при продажу прав на них на земельних торгах. Це зумовить збільшення надходжень до місцевих бюджетів від плати за землю. Крім того, громадяни-власники земельних ділянок зможуть значно збільшити ціну ділянку при продажі на земельних торгах.
До 1 січня 2024 року загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 100 гектарів.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux