Денис Малюська: Україна – в топі пріоритетів будь-якої країни Європи
опубліковано 14 липня 2022 року о 11:50

Ключова проблема судового процесу над тими, хто вчиняв воєнні злочини на території України, полягає в тому, щоб доправити їх до судових інстанцій, де вони б отримали покарання і вирок. Про це розповів Міністр юстиції України Денис Малюська в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Тому, що, наприклад, Міжнародний кримінальний суд не може розглядати справи заочно. І максимум, що від суду можна отримати, це, наприклад, щось на кшталт арешту з метою доставки до суду. Але не вирок заочний. Відповідно – це є ключовою проблемою зараз», - пояснив Міністр.

Також він зазначив, що кваліфікувати дії путіна та його оточення однозначно треба як злочин агресії.

«Він є в кримінальному кодексі, він є в Римському статуті, який регулює діяльність Міжнародного кримінального суду. Там є кілька кваліфікуючих ознак – в тому числі і рівень задіяння військових, рівень супротиву. Тобто, наприклад, якби Україна здалася без бою, були би питання, чи можна це кваліфікувати як злочин агресії. З того, як відбувся розвиток подій, очевидно, що злочин є. Є певні перешкоди для того, щоби провести кримінальне провадження належним чином і отримати вирок в українському суді. Відповідно – ідеальним інструментом мав би бути якийсь міжнародний суд», - повідомив Денис Малюська.

За його словами, це мав би бути Міжнародний кримінальний суд. Але, з огляду на відсутність ратифікації Римського статуту, це, на жаль, неможливо, саме в частині злочину агресії. Тому, очевидно, рішення – створити трибуналу. З боку України ключовий гравець щодо процесу створення трибуналу – це Міністерство закордонних справ.

Міністр наголосив, що наслідки створення такого трибуналу відчує не лише російська федерація. Тому, що, вважає очільник Мін’юсту, важливість такого суду чи такого трибуналу полягатиме з одного боку у тому, що можна притягти до відповідальності керівників росії, а з іншого боку – це створення прецеденту. Адже не було ще трибуналу, який би створювався без рішення Радбезу ООН. А, відповідно, кожна країна – член Радбезу мала право вето.

Також під час інтерв‘ю Денис Малюська підкреслив важливість таких заходів, як Неформальна зустріч Міністрів юстиції та Міністрів внутрішніх справ, що відбулась у Празі.

«Україна не щезає, а навпаки – вона в топі пріоритетів будь-якої країни Європи. Такі неформальні контакти і перемовини, вони дають відчутний потім практичний результат», - підкреслив він.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux