До кінця року ЄС планує виділити Україні €5 млрд, - Юлія Свириденко взяла участь у Конференції Послів Євросоюзу
опубліковано 11 жовтня 2022 року о 13:35

Україна веде перемовини з ЄС, США та МВФ щодо забезпечення комплексної підтримки українських державних фінансів у 2023 році. Така підтримка допоможе забезпечити передбачуване середовище для бізнесу та населення, - зазначила під час дискусії в рамках Конференції Послів Європейського Союзу Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко. 

«Основними елементами економічної підтримки для нас є макрофінансова стабільність і швидке відновлення. Ми цінуємо рішення ЄС про надання 9 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні. Це дозволяє підтримувати стабільність державних фінансів, адже власні доходи нашої держави сьогодні покривають лише 50% витрат.

Досвід деокупованих територій у Київській, Чернігівській, Сумській та Харківській областях доводить, що швидке відновлення критичної інфраструктури є вкрай необхідним. Ми намагаємося залучати всі наші ресурси та ресурси наших партнерів до проекту швидкої реконструкції», - зазначила Юлія Свириденко.

Як підкреслила Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економіки України, також Україна наповнює практичними проектами План відновлення, представлений на Конференції в Лугано та розрахований на 10 років.

Економічна частина Плану спрямована на відновлення економіки та швидке економічне зростання. Для цього було визначено три амбітні цілі.

По-перше, протягом 12 місяців після припинення військової агресії російської федерації відновити безпечне середовище для комфортного життя людей і ведення бізнесу в Україні. По-друге, забезпечити зростання ВВП України з $200 млрд у 2021 році до $500 млрд у 2032 році та подальшу здатність економіки генерувати високі темпи економічного зростання. Й, нарешті, досягти повної відповідності економічним критеріям для членства в Європейському Союзі.

Відтак, підкреслила Юля Свириденко, задля досягнення цих цілей необхідно якнайшвидше зупинити агресора.

«Україна вкотре закликає: на тероризм росії світ має реагувати адекватно! Лише потужна економічна блокада зупинить агресора. Потрібне повне ембарго на експорт нафти та газу. Потрібні жорсткі обмеження на експорт металургійної продукції. Потрібно перекрити доходи, які сьогодні живлять цю війну! За шість місяців з початку вторгнення росія отримала 158 мільярдів доларів США від експорту енергоресурсів. І сьогодні ці кошти в вигляді ракет та дронів падають на будинки жителів України, вбивають мирних людей. Тож Україна закликає до більш радикальних рішень у наступному пакеті санкцій», - зазначила Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За словами віце-президента Європейської Комісії Валдіса Домбровскіса, забезпечення макрофінансової стабільності нашої держави є одним із найбільших пріоритетів Євросоюзу. Тож від початку повномасштабної війни європейські партнери ухвалили виділення Україні 19 млрд євро допомоги. ЄС працює над тим, аби кошти якнайшвидше надійшли на рахунки України.

«Атаки росії на житлові квартали, цивільну інфраструктуру доводять необхідність всеохопної підтримки України і максимального тиску на агресора. Тож нам необхідно оперативно завершити обговорення між державами-членами та гарантувати, що вся сума макрофінансової підтримки фактично надійде Україні. Сподіваюся, найближчим часом ми виділимо наступні 2 млрд євро. А на початку грудня - ще 3 млрд», - заявив Валдіс Домбровскіс.

Як зазначив віце-президент Європейської Комісії, ЄС зробить все можливе задля того, аби наступного року макрофінансова підтримка України стала більш прогнозованою - на рівні 1,5 млрд доларів щомісяця.

Паралельно з цим допомагати Україні продовжать інші донори - США й інші держави світу, а також міжнародні фінансові установи - МВФ та Світовий Банк.

Окремо Юлія Свириденко закликала світовий бізнес інвестувати в українську економіку, що є вагомим внеском у відбудову держави вже зараз.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux