Герман Галущенко звернувся до міністрів енергетики ЄС щодо координації взаємодії
опубліковано 12 жовтня 2022 року о 15:36

Міністр енергетики України Герман Галущенко звернувся до міністрів енергетики держав-членів ЄС під час неформального засідання, що проходить сьогодні в Празі. 

Герман Галущенко висловив вдячність за солідарність та підтримку і звернувся з пропозицією запровадити координацію такої взаємодії на рівні міністрів.

«Ця війна не тільки проти України. Ця війна проти Європи, усіх нас і наших цінностей. Потрібна координація нашої співпраці, в тому числі вашої допомоги та підтримки енергетичного сектору, який зазнає нищівних руйнувань від російських ракетних атак, на рівні профільних міністрів», - зазначив Міністр енергетики України.

Герман Галущенко наголосив, що енергетична інфраструктура України постійно зазнає уражень від російських обстрілів з початку військового вторгнення, а 10-11 жовтня значно постраждала від ракетних ударів безпрецедентного масштабу. Так само і сьогодні відбуваються обстріли енергетичної інфраструктури.

«Постраждало до 30% енергетичної інфраструктури. Це особливо цинічно, оскільки сталося напередодні зими, буквально за лічені дні до початку опалювального сезону», - зазначив Міністр, додавши що цим енергетичним терором проти України росія також посилює енергетичний тиск на Європейський Союз, адже через масований обстріл енергетичного сектору Україна була змушена зупинити експорт електроенергії в ЄС.

Російський енергетичний шантаж доповнюється ядерним тероризмом, адже Запорізька атомна електростанція, найбільша в Європі, залишається під російською військовою окупацією.

«Така гібридна атака не може і не повинна залишитися без відповіді. Треба ще більше посилювати тиск на агресора», - наголосив Герман Галущенко.

За його словами, гідною відповіддю стало би запровадження санкцій проти російської ядерної промисловості.

«Світ надто залежить від російських ядерних технологій. Нам потрібно покласти край домінуванню країни-терориста в цій сфері. Треба розробити і ввести обмежувальні заходи щодо «росатому». Крім того, ми пропонуємо призупинити права росії в МАГАТЕ», - зазначив Міністр.

Водночас необхідно мінімізувати фінансові надходження росії від викопного палива. «Потрібно скоротити потік доходів росії від викопних енергоресурсів. З початку війни виплати ЄС за російське паливо перевищили 100 мільярдів євро. Ми закликаємо наших міжнародних партнерів відкрити ескроу-рахунок і перенаправляти платежі за російський газ на відновлення і відбудову зруйнованої росією української інфраструктури», - заявив Міністр.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux