МВС: Дотримання правил поводження з приладами для обігріву допоможуть зберегти ваше життя
опубліковано 25 листопада 2022 року о 14:51

Речниця МВС України Альона Матвєєва в ефірі телемарафону UAразом розповіла як убезпечити себе під час використання генераторів, туристичних пальників та свічок, а також як зігрітися у разі тривалої відсутності електроенергії. 

«Попередньо, впродовж місяця сталося 2006 пожеж, 9 людей загинуло, серед них одна дитина. Також за місяць 83 людини постраждали, серед них семеро дітей. Основні причини, через які сталися пожежі: порушення правил експлуатації електромережі, а також електроустановок – 709 пожеж, необережне поводження з електроприладами – 509, а також пічним опаленням – 284 пожежі», – сказала Альона Матвєєва.

Речниця МВС наголосила, що є правила користування газовим обладнанням, які допоможуть убезпечитися від пожеж:

«Говорячи про газові туристичні пальники, перш за все треба використовувати виключно сертифіковане обладнання, а на початку експлуатації необхідно уважно перевірити цілісність газового балона. Якщо використовувати такий пальник у приміщенні, обов’язково має бути вентиляція. Тримати його треба у темному і прохолодному приміщенні, на світлі він може вибухнути. Також обов’язково треба запастися вогнегасником. Про свічки: радимо не допалювати свічки до кінця, залишайте 2-3 сантиметри недогарка, щоб уникнути пожежі. Не залишати свічку поряд з тими предметами, які можуть загорітися, не лягати спати, якщо свічка горить. Саму свічку варто тримати в металевому свічнику», – сказала Альона Матвєєва.

Також вона підкреслила, що генераторами не можна користуватися у приміщенні, вони мають знаходитися на вулиці, мінімум за 6 метрів від вікон, гаражів тощо.

«Якщо генератор змок, він може вдарити струмом, і не лише сам генератор, а і прилади, які до нього підключені. Паливо для генератора, яке розлито, загоряється миттєво», – сказала речниця МВС України.

Альона Матвєєва також розповіла, як підготуватись до відключення електроенергії на дві доби та більше:

«Треба додатково утеплити вхідні двері, всю родину помістити в одну кімнату і ще додатково утеплити двері в цю кімнату. Обов’язково треба дізнатися адреси пунктів обігріву, а також магазинів, які працюють від генератора. Запастися продуктами та водою на 7 днів. Не допускайте переохолодження, не вживайте тютюн та алкоголь, вдягайте багатошаровий одяг, вкривайтеся ковдрами. Намагайтесь додати собі більше тепла, не вдаючись до використання приладів», – зазначила Альона Матвєєва.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux