Оксана Жолнович представила законопроект, який змінює систему працевлаштування осіб з інвалідністю
опубліковано 17 листопада 2022 року о 14:58

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович представила законопроект щодо працевлаштування осіб з інвалідністю під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

“Законопроект повністю змінює підходи держави до працевлаштування людей з інвалідністю. Ми переходимо від неефективної системи штрафів та покарань роботодавців до механізмів заохочень. Наша мета - забезпечити можливістю працювати всіх, хто має таке бажання”,- зазначила Оксана Жолнович.

Міністр також окреслила основні зміни, що запроваджує проект закону:

1. Запровадження сплати цільового внеску замість штрафів за невиконання нормативу працевлаштування.

2. Розширення категорій підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю.

3. Розширення можливостей для працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом набуття будь-яким суб'єктом господарювання статусу підприємства трудової інтеграції за умови відповідності законодавчо визначеним критеріям.

4. Можливість заснування підприємств захищеного працевлаштування, які мають на меті не отримання прибутку, а забезпечення працевлаштування осіб із важкими формами обмежень функціонування.

5. Створення спеціального фонду державного бюджету для підтримки працевлаштування осіб з інвалідністю шляхом накопичення внесків роботодавців.

6. Гарантоване для працівника збереження трудових відносин з роботодавцем, де з працівником трапився нещасний випадок на виробництві/професійне захворювання.

7. Обов’язкове включення до механізму працевлаштування соціальних послуг (соціального супроводу на робочому місці, персонального асистента, перекладу жестовою мовою та інші).

8. Залучення до механізму сприяння зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю приватних агенцій працевлаштування.

Присутні на засіданні народні депутати України та запрошені експерти мали змогу обговорити зазначений законопроект та висловити пропозиції, які будуть опрацьовані під час подальшої роботи з проектом документа.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux