Олексій Чернишов: Фонд енергоефективності збільшить компенсації для учасників програми «Енергодім» у 2022 році
опубліковано 26 січня 2022 року о 10:05

Програма Фонду енергоефективності «Енергодім» покликана заощаджувати до 70% витрат на проведення енергоефективних заходів. Наразі триває робота над збільшенням проектів та розміру компенсації для учасників Програми. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час відкриття Восьмої Координаційної ради донорів «Фонду енергоефективності», у якій взяли участь заступник генерального директора Директорату з питань добросусідства та розширення Єврокомісії Катаріна Матернова та представники багатостороннього донорського цільового фонду.

«Україна крокує до енергетичної незалежності. Програмою Фонду енергоефективності реалізуються передові проекти з комплексної термомодернізації житлових будинків. Це скорочує обсяги споживання енергії на 40%, 50%, 60%. Станом на 21 січня Фонд отримав 880 заявок від ОСББ на участь у програмі «Енергодім», загальна вартість проектів перевищує 7,3 млрд грн, грантів – 4,5 млрд грн. Понад 80 тисяч сімей стали учасниками Програми та понад 200 будинків модернізовані частково або повністю. Наразі збільшується підтримка заявників. І ми працюємо над тим, аби і кількість проектів відповідно зростала, адже необхідні ресурси для їхньої реалізації є. Дякую нашим європейським партнерам за постійну підтримку», — зазначив Міністр Олексій Чернишов.

Зокрема, під час засідання були погоджені зміни до грантової політики Фонду енергоефективності, що передбачають додатковий грант у розмірі 10% від вартості робіт, матеріалів та обладнання для учасників програми «Енергодім» — для заявників, що подадуть заявки до Фонду до 30 вересня 2022 року (або до досягнення 1200 заявок до Фонду). Така опція стане доступною, коли статутний капітал Фонду буде збільшений відповідною постановою Кабінету міністрів України, в сумі, що передбачена Законом України про держбюджет на 2022 рік. Мінрегіон запрошує громадян скористатись цією додатковою можливістю.

Своєю чергою, пані Катаріна Матернова зазначила, що увага центральних та місцевих органів влади України до енергоефективності демонструє ключові пріоритети держави. Вона висловила сподівання щодо подальшої плідної співпраці у сфері енергоефективності.

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зазначив, що Україна впевнено прямує до євроінтеграції, у тому числі долучаючись до ініціативи Європейський зелений курс.


Довідково

У 2018 році між представниками Європейського Союзу – Європейською комісією та Уряду України – Мінрегіоном, було підписано дві угоди, EE4U та EE4UII – про фінансування Фонду енергоефективності з боку Європейського Союзу. Згідно з домовленостями, ЄС виділило 100 млн євро безповоротної грантової допомоги на співфінансування проектів термомодернізації багатоквартирних житлових будинків, зокрема, виплати грантів для ОСББ

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux