Ольга Стефанішина обговорила з міністрами закордонних справ європейських країн інтеграцію з ЄС та безпекові питання
опубліковано 29 листопада 2022 року о 10:57

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина провела зустріч з міністрами закордонних справ Естонії, Латвії, Литви, Ісландії, Норвегії, Швеції та Фінляндії у розширеному форматі.

Вони обговорили наявну допомогу Україні зі сторони європейських партнерів та нагальні подальші пріоритети. Окрема увагу була приділена інтеграції України до ЄС, а також безпековій ситуації в контексті євроатлантичних прагнень України та оформлення гарантій безпеки у рамках Київського безпекового договору.

Представники європейських країн відзначали, що результат війни росії проти України гратиме важливе значення для всього регіону. Була висловлена готовність підтримувати Україну стільки скільки це буде потрібно. Також наголошувалось на важливості практичної реалізації переваг статусу кандидата, початку переговорів з розширення України та необхідності реалізації рекомендацій Єврокомісії у цьому ключі.

Ольга Стефанішина подякувала партнерам за надану допомогу, яка покроково наближає перемогу України та, як першочергову потребу, закликала енергетичні компанії ЄС підтримати Украйну у відновленні пошкодженої інфраструктури.

«Україна пережила сім хвиль масштабних ракетних атак і вже використала багато наявних інструментів для відновлення після завданих руйнувань. Ці атаки завдали значної фізичної шкоди, але вони не здатні зламати дух українців», – сказала Ольга Стефанішина.

Вона також додала, що серед цілей кремля є провокування нової хвилі біженців з України, зокрема за рахунок тих, які вже повернулися до України з країн ЄС та перебували на заході України.

Окремо Віце-прем’єр-міністр наголосила на важливості якнайшвидше погодити новий пакет макрофнансової допомоги, який нещодавно запропонувала Єврокомісія у сумі 18 млрд євро на 2023 рік.

Учасники зустрічі також детально обговорили виконання рекомендацій Єврокомісії, що є передумовою для початку переговорів з розширення. «Ми розраховуємо, що наш прогрес у впровадженні реформ сприятиме проведенню оцінки Єврокомісією у першій половині 2023 року. Це також важливо для підтримки політичної мобілізації всередині країни щодо проведення амбітних євроінтеграційних реформ у подальшому», – зазначила Ольга Стефанішина.

Зокрема, вона відзначила, що вже розпочався конкурс на зайняття посади директора Національного антикорупційного бюро, тривають конкурсні процедури до Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. У першому читанні ухвалено комплесний законопроект про медіа. Також у Парламенті зареєстровано проект Закону України «Про національні меншини (спільноти) України».

Окремо під час дискусії було обговорено безпекові питання. Віце-прем’єр-міністр наголосила на необхідності активної дискусії довкола Київського безпекового договору, налагодження партнерами виробничих процесів для забезпечення України необхідним озброєнням. Вона також відзначила пріоритетність для України питання щодо членства в НАТО.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux