«Інтелект-кафе» – так називаються шкільні їдальні одразу в кількох навчальних закладах Вишнівецької громади на Тернопільщині.
Тут вирішили не просто відновлювати їх, а робити це концептуально, перетворивши на комфортну та стильну територію.
Тернопільські громади не просто втілюють реформу та програму «Дітям Тернопільщини – якісне і безпечне харчування», а й діють на випередження. Великогаївська, Скориківська, Вишнівецька ОТГ працюють проактивно.
Частина з них знайшла резерви в місцевих бюджетах, щоб годувати безкоштовно не лише учнів пільгових категорій, а й усю молодшу школу, з першого по четвертий клас.
Також реалізовується проєкт Всесвітньої продовольчої програми ООН.
Завдяки цьому 39 шкіл області отримують відшкодування 30% від вартості гарячих порцій для учнів 1-4 класів.
Їхнє ноу-хау – співпраця з місцевими фермерами та агрофірмами.
Вдала й відповідальна взаємодія освіти та бізнесу для здоров’я майбутнього покоління.
У результаті - в місцевих школах оновлені харчоблоки, їдальні, схожі на кав’ярні, інклюзивний простір.
Тернопільщина стала однією з трьох областей, які увійшли в проект School Chef’s Training Hubs Development.
Він передбачає створення центрів підготовки кухарів. На базі Чортківського вищого професійного училища відкрили кулінарний хаб, де навчають більше 600 працівників їдалень та майстрів виробничого навчання.