Підтримай енергетичний фронт: обміняй старі лампи на енергоощадні LED-лампи за програмою ЄС та Уряду
опубліковано 30 січня 2023 року о 14:38

З 30 січня українці зможуть обміняти 5 старих ламп розжарювання на стільки ж LED-ламп. Всеукраїнська програма, метою якої є зменшення навантаження на енергосистему через заміну ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи в домівках українців, ініційована наприкінці 2022 року Президентом України Володимиром Зеленським та підтримана Президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Масова заміна старих ламп на енергоощадні дозволить знизити споживання електроенергії на 7-10% в моменти пікового навантаження на українську енергосистему.

Програма реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації та Укрпоштою за підтримки Європейського Союзу. Вона впроваджується як один з інструментів енергоефективності, які дозволяли б вистояти під час енергокризи та забезпечити баланс енергоспоживання в пікові години. За підрахунками, якщо українці встановлять вдома отримані лампи, ефект від заміни становитиме від 0,7 до 1,5 ГВт економії в часи пікових навантажень. Це допоможе суттєво скоротити дефіцит електроенергії в системі.

Європейський Союз планує надати Україні 30 млн LED-ламп. Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко:

«Для нас як для Уряду було важливо забезпечити системну боротьбу з енергокризою. Ця задача включає кілька інструментів. Перший, звичайно, імпорт електроенергії з ЄС. Другий - той, до якого може долучитись кожен українець. Це програма безкоштовної заміни ламп розжарювання на енергозберігаючі LED-лампи для населення. В нас дуже амбітна мета - надати українцям безкоштовно 50 млн лампочок. 30 млн вже надав ЄС, ще 5 млн - уряд Франції. Заміна 50 млн ламп дозволить заощадити близько 1 Гвт електроенергії. Ми дуже раді, що ЄС першим підтримав нас у цій ініціативі, завдяки чому ми вже сьогодні розпочинаємо процес обміну, що триватиме кілька місяців. Станом на зараз у відділеннях Укрпошти вже знаходиться 6 мільйонів 600 тисяч ламп. Лише до кінця лютого в Україну надійде 20 мільйонів ламп в рамках програми».

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас:

«Атакуючи українську енергетичну систему, свідомо завдаючи ударів по цивільній інфраструктурі, рф прагне перетворити зиму на зброю у війні проти українського народу, ще більше ускладнити життя українців; позбавити лікарні, служби екстреної допомоги та домівки електроенергії, опалення та води. Це – воєнні злочини, вони не можуть залишитися безкарними. Також наше завдання – мінімізувати й подолати їх наслідки. Я переконаний, що в цій роботі немає дрібниць і кожна з лампочок, яку замінять українці, також працюватиме на перемогу».

Обміняти лампи можна буде у відділеннях Укрпошти. Обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні LED лампи буде проходити у відділеннях Укрпошти поетапно в усіх регіонах. На першому етапі через найбільший ефект економії будуть забезпечуватися обласні центри, а також до Краматорськ, Покровськ та Кривий Ріг. Далі лампи з’являться у поштових відділеннях райцентрів. До кінця лютого лампи мають надійти і до найменших сіл.

До обміну приймаються справні лампи розжарювання. Обмін буде відбуватись у два способи - з попереднім замовленням і без нього. Інструкція, як це зробити - за посиланням https://svitlo.diia.gov.ua


. Якщо попередньо зробити замовлення ламп через застосунок Дія, то вони гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях Укрпошти п’ять робочих днів після отримання підтвердження з мобільного застосунку Дія. Якщо за цей час замовник не обміняє лампи, заява анулюються.


Щоб подати заяву на обмін лампочок в Дії:

  • авторизуйтесь в застосунку;
  • оберіть Послуги – Обмін лампочок;
  • вкажіть контактний номер телефону та відділення Укрпошти, у якому бажаєте отримати лампи;
  • зазначте тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати.

Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров:

«Протягом року команда Мінцифри запускає в Дії найбільш актуальні сервіси під час війни. Щоб українці могли отримати їх в кілька кліків, а не витрачати час на походи в держоргани і черги. Відтепер у застосунку Дія українці зможуть подати заявку на безоплатний обмін п’ятьох старих ламп розжарювання на п’ять енергозберігаючих LED-ламп. А потім отримати їх у відділенні Укрпошти. Так, кожен українець зможе зробити внесок у збереження електроенергії, а отже, у посилення енергетичної безпеки України».

Також обміняти лампи у відділеннях Укрпошти можна без реєстрації. В такому випадку лампи обміняють лише за їх наявності.

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський:

«З перших днів повномасштабного вторгнення Укрпошта виступає надійним партнером держави та підтримує її в критично важливих задачах задля спільної перемоги. Зменшення дефіциту електроенергії - це ще один важливий фронт, який маємо захистити спільними зусиллями Уряду, Програми ЄС й усіх українців. Укрпошта, маючи найширшу мережу відділень, дає можливість долучитися до програми кожному громадянину - як у великому місті, так і у найвіддаленішому селі. Ми беремо на себе цю відповідальність попри решту задач, бо розуміємо - хто, як не Укрпошта?».

Утилізація старих ламп здійснюватиметься відповідно до правил та міжнародних норм.

Щоб дізнатися більше про програму обміну лампочок, заходьте на сайт 


www.svitlo.diia.gov.ua


.


Нагадаємо, Уряд затвердив програму для населення по обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи за підтримки ЄС. Про це йдеться в постанові «Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням», яку було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 10 січня 2023 року.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux