Представники України зустрілися з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом
опубліковано 29 травня 2024 року о 11:08

У вівторок, 28 травня Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі провела зустріч з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. 

Сторони обговорили, зокрема, нагальні потреби України у зв'язку з поточною безпековою ситуацією, очікування та підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні, а також зусилля, спрямовані на досягнення оперативної сумісності нашої держави зі стандартами і політикою Альянсу.

Серед іншого, Ольга Стефанішина проінформувала Генерального секретаря про важку ситуацію на харківському та сумському напрямках, де прифронтові міста щодня потерпають від безпрецедентної жорстокості ворога. Росія готується до ескалації і на інших напрямках. 

«Стабільна військова допомога є питанням виживання для України. Я дякую за ваші зусилля, спрямовані на прискорення надання та забезпечення сталості військової допомоги. Наші нагальні військові потреби залишаються незмінними – це системи протиповітряної оборони, бойові літаки F-16, боєприпаси, далекобійна артилерія, бронетехніка та інші необхідні речі», – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Зі слів Віце-прем’єр-міністра, від 3 до 7 систем ЗРК PATRIOT дадуть змогу посилити безпеку українських мирних міст та захистити енергосистему.

«Підтримка протиповітряної оборони стане чітким сигналом для українського народу, що члени Альянсу єдині в рішучій підтримці нашої країни. Будь-яке відновлення чи реконструкція неможливі без закриття неба. Рішення щодо протиповітряної оборони може стати потужним та історичним досягненням Вашингтонського саміту НАТО», – додала Ольга Стефанішина.

В контексті очікувань від майбутнього саміту, що відбудеться у Вашингтоні, США, у липні цього року, урядовиця відзначила, що вперше, завдяки формату Ради Україна-НАТО, українські представники долучаться до напрацювання підсумкових документів нарівні із союзниками.

«Ми також обговорили сьогодні потенційні рішення, які гарантуватимуть незворотність членства України в НАТО. Військові та фінансові зобов'язання Альянсу, саме існування України має бути захищене рішучими діями», – підкреслила вона. 

Генеральний секретар Єнс Столтенберг запевнив, що збільшення та стабільність підтримки України з боку союзників залишається першочерговим пріоритетом. І низка рішень Саміту будуть спрямовані саме на посилення оборонних спроможностей України через покращення координації внесків міжнародних партнерів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux