Сьогодні ми можемо не тільки успішно захищати Україну, а й працювати над її післявоєнним відновленням – Президент на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад
опубліковано 28 квітня 2022 року о 09:41

В Україні розпочинається підготовка до відбудови міст, громад та інфраструктури, що були зруйновані російськими окупантами. Про це повідомив Президент Володимир Зеленський на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад, яке відбулося у форматі відеоконференції.

Глава держави зауважив, що керівництво Росії, ухвалюючи рішення про вторгнення в Україну, розраховувало на внутрішній розкол у нашій державі, на те, що українці не зможуть об'єднатися заради перемоги. Але два місяці спротиву показали, що російські керівники помилялися.


«Кожен день, поки вся країна бореться проти російських загарбників, ми як центральна та місцева влада з нашими друзями й партнерами повинні витрачати на підготовку до післявоєнного відновлення нашої держави», – наголосив Володимир Зеленський.


«Лише попередня оцінка втрат України від цієї війни сягає на сьогодні 600 мільярдів доларів. Зруйновано або пошкоджено понад 32 мільйони квадратних метрів житлової площі, понад 1500 освітніх об’єктів, понад 350 об’єктів медичної сфери. Колосальних збитків зазнали економічні суб’єкти – знищено сотні підприємств. Знищено або пошкоджено близько 2,5 тисяч кілометрів доріг і майже 300 мостів. І це не просто цифри статистики. Це Маріуполь, це Волноваха, це Охтирка, це Чернігів, це Бородянка й десятки-десятки наших міст, містечок, селищ», – повідомив Президент.

За його словами, через бойові дії більш як 11,5 мільйона громадян України покинули свої домівки, з них близько 5 мільйонів виїхали за кордон. Та 95% переселенців уже хочуть повернутися додому. Тому є нагальна потреба в підготовці плану відбудови комфортної європейської України.

Як зазначив Володимир Зеленський, стоїть завдання повернути нормальне життя на всю територію, куди зайшли російські окупанти та куди били й, на жаль, продовжують влучати російські ракети.

Він поінформував, що на сьогодні отримав згоду від Великої Британії, Данії, Японії, Італії та ще декількох держав долучитися до відновлення постраждалих територій України.

«Головний принцип цього проекту – ми будуємо з Європою та світом, відбудовуємо всю країну. За кожним містом і за кожною країною буде закріплено партнерство», – наголосив Глава держави.

До участі в засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад були запрошені: Президент Національної ради Федеральних зборів Швейцарії Ірен Келін, Президент Сенату Румунії Флорін Кицу, Голова Собранія Республіки Північна Македонія Талат Джафері, які прибули до нашої країни. Вони висловили захоплення мужністю Президента Володимира Зеленського та українського народу й запевнили у всебічній підтримці України, зокрема щодо питань відновлення після війни.

Ірен Келін зазначила, що програми кооперації України та Швейцарії під час війни не лише не зупинилися, а й були посилені. Також Швейцарія готується до проведення влітку Конференції з питань відновлення України.


Флорін Кицу наголосив, що Румунія підтримує європейську перспективу нашої держави та готова сприяти у відродженні України після війни. На великій солідарності з українським народом, готовності допомагати нашій державі наголосив і Голова парламенту Північної Македонії Талат Джафері.


Присутні також заслухали відеозвернення Президента Європейської ради Шарля Мішеля та Президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

Шарль Мішель зазначив, що цілком поділяє бачення Володимира Зеленського щодо України як потужної, сучасної та невід’ємної частини Європи, а також його ідею стосовно долучення окремих держав до відновлення й відбудови певних українських регіонів і територій.

Зі свого боку Президент Єврокомісії зазначила, що в цьому процесі важливою буде й роль регіональних еліт, а європейські міста й регіони готові поділитися з українцями відповідним досвідом.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що за дорученням Президента уряд готує План відновлення країни.

«Ми хочемо не просто відбудувати, а хочемо й будемо робити кращим і сучасним усе те, що зруйнували російські варвари. Це також означає, що після війни відбудеться серйозна трансформація української економіки. Ми маємо разом з вами побудувати нову Україну – сильну та європейську», – сказав він.

Очільник Кабінету Міністрів також зазначив, що Україні вдалося зберегти систему управління країною – центральна й місцева влада працюють як одне ціле, а представники місцевої влади організовують оборону своїх громад, надають допомогу переселенцям, забезпечують тил.

За словами Дениса Шмигаля, уряд виділив 1,4 мільярда гривень на відновлення критичної інфраструктури у п’яти областях. Триває відбудова та розчищення доріг, відновлення електропостачання, розмінування територій – знешкоджено понад 85 тисяч вибухонебезпечних предметів, зазначив він.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux