Тарас Дзьоба розповів про стан агросектору України
опубліковано 17 березня 2022 року о 08:57

Посівна цього року буде однією із найскладніших за всю історію української незалежності. Однак українська влада робить усе можливе, аби не допустити дефіциту продовольчих товарів та підтримки продовольчої безпеки. Про посівну кампанію-2022 та поточну ситуацію з продовольством в Україні розповів в ефірі одного з телеканалів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Дзьоба.

«Є декілька інструментів для підтримки наших фермерів, які запровадив Уряд. Це часткове гарантування кредитів від комерційних банків на проведення посівної, гуманітарна допомога й інші заходи підтримки, та чітка координація з міністерствами транспорту Польщі, Румунії по розширенню логістичних можливостей, тісна взаємодія з Укрзалізницею», – зазначив Тарас Дзьоба.  

Він додав, що керівництво Укрзалізниці та ОДА західних регіонів закликали приватні компанії будувати нові залізні термінали для підвищення пропускної здатності наявного урожаю.

«Стосовно нового врожаю. Озимина дійсно в хорошому стані по території всієї країни. І, незважаючи на складнощі, в яких доводиться вести польові роботи, Україна буде з хлібом. Звичайно, експортний потенціал суттєво підточується цією війною, що буде призводити до зростання ціни», – підкреслив Тарас Дзьоба.

Щодо заходів реагування на кризу Тарас Дзьоба додав, що великомасштабна війна і бойові дії, які проводяться на території нашої країни в першу чергу руйнують логістичні ланцюжки і завдають шкоди інфраструктурі. Це призводить до більшої тривалості руху вантажів, більшим логістичним витратам.

«Однак, наша країна єдина як ніколи. Є продовольчий штаб, який здійснює свою діяльність, допомагає координувати роботу серед всіх основних українських ретейлів, української влади як на місцях, так і на центральному рівні. Є гуманітарний штаб, який займається постачанням продовольства з-за кордону і діяльність міжнародних організацій, з якими ми ведемо переговори, зокрема FAO і WFP про їхнє фінансування виробництв в Україні мукомольних і хлібобулочних підприємств для того, щоби стимулювати їхню діяльність», - наголошує він.

Щодо світової продовольчої безпеки Тарас Дзьоба зазначив, що основні країни з ринку нашого збуту (Близький Схід, Південно-Східна Азія й Північна Африка) наразі втратили надійного постачальника і вимушені будуть шукати заміщення нашої продукції. Це призводить до інфляційних процесів і ризику на всьому континенті. Україна щодня веде перемовини з партнерами про підвищення санкційного тиску на росію за вчинення агресії.

Також представник Мінагрополітики наголосив, що Уряд Австрії надасть допомогу українським аграріям у вигляді посівного матеріалу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux