Тарас Висоцький: Україна сформувала продовольчі резерви для своїх громадян
опубліковано 22 липня 2022 року о 12:10

На сьогодні при кожній ОВА, території якої тимчасово перебувають під окупацією, заготовлені базові продуктові набори та сформовано продовольчі резерви, щоб після деокупації одразу ж забезпечити мешканців цих областей продовольством. Це Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська та Харківські області.

На цьому акцентував перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час публічного обговорення на тему «Продовольча безпека громад під час війни: глобальний та локальний погляди», яке спільно організували Міністерство розвитку громад та територій України та Проект USAID «ГОВЕРЛА». Заступник Міністра також розповів, як Уряд реалізовує план із забезпечення продуктової безпеки в умовах воєнного стану.

«Ще на початку березня за бюджетні кошти Уряд почав закуповувати продовольчі товари вітчизняного виробництва зі списку критичних товарів для споживання та передавати їх населенню. Товари закуповувалися через місцеві військові адміністрації і використовувалися фактично для двох цілей – роздачі внутрішньо переміщеним особам в усіх областях України, а також для формування резерву на випадок потенційного форс-мажору чи блокування того чи іншого регіону», – підкреслив він.

Тарас Висоцький пояснив, що базовий набір – це 12,5 кг продуктів довгострокового зберігання, куди належать крупи, олія, консерви, молочні та м'ясні продукти, картопля, сухарі, печиво.

Цей резерв живий і постійний – з точки зору і закупівлі, і видачі.

Перший заступник Міністра нагадав, що в Україні затверджено план із забезпечення продуктової безпеки в умовах воєнного стану, який охоплює увесь практичний військовий досвід, отриманий, починаючи з 25 лютого. Це комплекс дій, який передбачає моніторинг стану продовольчої безпеки і сільськогосподарської інфраструктури в цілому; надання підтримки виробникам харчових продуктів; надання адресної допомоги соціально вразливим категоріям населення; централізований контроль за цінами на продукти.

Тарас Висоцький також подякував аграріям і фермерам, які надавали і надають суттєву благодійну допомогу, нерідко віддаючи безкоштовно власну продукцію для формування продовольчих пакетів для населення, дбаючи про продовольчий резерв України.

«Ми пишаємося тим, що громади в Україні наполегливо працюють, щоб забезпечити продовольчу безпеку та добробут своїх мешканців навіть у ці важкі часи. Місцеві лідери докладають зусиль для накопичення продовольчих резервів для громадян, у тому числі для внутрішньо переміщених осіб, а також підтримують ланцюги постачання та місцевих виробників сільськогосподарської продукції. Вкрай важливо працювати в партнерстві з Урядом та міжнародними проектами, щоб спільно знаходити шляхи для вирішення цих викликів. Проект USAID «ГОВЕРЛА» радий сприяти діалогу між різними інституціями для зміцнення спроможності місцевого самоврядування, забезпечення продовольчої безпеки у громадах, а також їхньої взаємопідтримки в цій ситуації. Ми продовжуватимемо підтримувати ці зусилля громад», – зазначив керівник Проекту USAID «ГОВЕРЛА» Габріель Абрагам.

На громади сьогодні покладено відповідальність не лише виконувати свої безпосередні обов’язки, а і справлятися з новими викликами, які принесла війна. Територіальні громади є надійним тилом української армії, яка захищає Україну.

«Перед громадами виникла ціла низка складних викликів, про які ми не думали ще до війни, а разом з тим і громади стали дуже активними центрами опору протидії окупантам і до сьогодні демонструють мужність, а завдяки стійкості громад, завдяки наполегливості, завдяки праці всіх служб і місцевих органів влади вдається долати нові виклики і забезпечувати функціонування системи надання послуг. Дуже важливо, щоби територіальні громади звернули увагу на те, як підтримати місцевий бізнес, розвивати місцеві виробництва, переробку, як залучати громадян до цієї роботи, допомагати їм, щоб зміцнити продовольчу безпеку», – сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

Більше читайте на сайті Мінагрополітики.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux