16 грудня у місті Києві відбулася робоча зустріч з членами Уряду щодо підсумків реалізації Стратегії реформування шкільного харчування під головуванням Прем’єр-міністра України Юлії Свириденко за участю Першої леді України Олени Зеленської та міжнародних партнерів.
Нові стандарти меню, сучасні технологічні процеси, роль громад та керівників закладів освіти в успішній організації здорового харчування, ефективний контроль і безпека, інформаційна робота з формування культури здорового харчування серед усіх учасників освітнього процесу – основні аспекти системи реформування шкільного харчування, які виокремила Перша леді України.
На важливості міжнародної співпраці та глобальної інтеграції України у розвиток шкільного харчування наголосила Мар'яна Беца, заступник Міністра закордонних справ України.
У заході взяли участь начальник Тернопільської обласної військової адміністрації Вʼячеслав Негода та заступник начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Павло Журба.
Ключовими питаннями були:
- результати та досягнення реформування шкільного харчування;
- оновлення стратегії та операційного плану 2025-2027 рр., перспективи реалізації.
У Тернопільській області освітні послуги надають 514 закладів загальної середньої освіти.
Розроблена комплексна програма реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2024-2027 роки, затверджена розпорядженням начальника обласної військової адміністрації.
У закладах загальної середньої освіти нашої області 77 582 дитини забезпечено гарячим харчуванням, із них 31 836 учнів початкових класів - безкоштовним за кошти державного бюджету.
В області реалізовано 4 проєкти:
- „Опорна кухня” на базі Острівського ліцею Великоберезовицької селищної ради;
- „Базова кухня” у Спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів ім. О. С. Маковея з поглибленим вивченням інформаційних технологій та технологічних дисциплін м. Заліщики,
- Скориківському ліцеї Скориківської сільської ради
- Мишковицький ліцей Великоберезовицької селищної ради.
З державного бюджету виділено 20 788,2 тис. гривень.
Роботи щодо модернізації шкільних їдалень та харчоблоків проведено у Заліщицькій, Бучацькій, Скориківській, Лановецькій, Великобірківській громадах.
На сьогодні проводиться капітальний ремонт з впровадженням заходів по енергозбереженню будівель Чортківської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 Чортківської міської ради. Вартість проєкту всього – 13 577,34 тис. гривень. Державний бюджет – 10 635,0 тис. гривень.
Відрадно, що на зустрічі Міністром у справах ветеранів України Наталією Калмиковою було відзначено діяльність військового ветерана Дмитра Константінова, який створює сучасну культуру харчування у закладах освіти Тернопільщини. На сьогодні команда професіоналів пропагує стандарти здорового харчування та готує страви на якісному обладнанні для школярів трьох шкіл міста Тернополя та однієї Тернопільського району.
Створити належні умови для працівників їдалень, зробити процес приготування їжі таким, що відповідає усім санітарно-гігієнічним вимогам – пріоритетна мета системи реформування шкільного харчування у Тернопільській області.