Тернопільська область увійшла до переліку областей України, де реалізовано ідею Кулінарного Хабу.
У рамках цього в Тернополі відбувся обласний форум ,,Шкільне харчування: зміни та виклики”.
Станом на сьогодні підготовлено 20 тренерів з числа майстрів виробничого навчання за професією ,,Кухар”. В подальшому у співпраці з територіальними громадами вони проводитимуть навчання за програмами підвищення кваліфікації для працівників шкільних харчоблоків на базі опорних закладів професійної (професійно-технічної) освіти. 661 працівник їдалень закладів освіти Тернопільської області здобуватиме нові знання та реалізовувати їх на практиці.
На 2023 рік місцевими бюджетами усіх рівнів затверджені кошторисні видатки й спрямовані на організацію якісного і безпечного харчування школярів у загальній сумі 170 млн грн., що на 45 млн грн більше, ніж у минулому році. Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України в закладах освіти області розроблено чотиритижневе сезонне меню.
Основним пріоритетом для закладів освіти залишається правильний підбір і професійний розвиток працівників шкільних їдалень (харчоблоків). Важливий акцент стоїть на забезпеченні школярів та вихованців якісною питною водою, обов’язковому виконанні правил гігієни та неухильному дотриманні норм етикету.
Станом на сьогодні визначено 378 заявок від закладів загальної середньої освіти Тернопільської області. На базі 9 закладів є можливість створити „Опорну кухню” для 25 малокомплектних шкіл та 25 закладів загальної середньої освіти, які відповідають вимогам з реалізації проєкту „Базова кухня”. Є складений перспективний план будівництва „Фабрики-кухні” для забезпечення гарячим харчуванням школярів закладів освіти Кременецького району.