Україна та ЄІБ підписали грантову угоду щодо впровадження заходів з енергоефективності у лікарнях, — Олексій Чернишов
опубліковано 09 листопада 2021 року о 10:07

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Міністерство розвитку громад та територій України підписали грантову угоду щодо подальшого впровадження проекту «Енергоефективність громадських будівель в Україні». Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

«Енергоефективність є одним із основних пріоритетів регіонального розвитку на найближчі роки. Я щиро вдячний нашим європейським партнерам і багатосторонньому донорському фонду E5P за цю підтримку. Грант спрямований, зокрема, на сферу охорони здоров’я і це є особливо актуальним у період боротьби з пандемією. Зараз як ніколи важливо розбудовувати інфраструктуру для підтримки лікарів і пацієнтів», — підкреслив Олексій Чернишов.

Зі свого боку Голова Представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон зазначив, що підписання грантової угоди стане для України кроком до енергетичної незалежності.

«Енергоефективність відіграє важливу роль у протидії змінам клімату, що очолює перелік пріоритетів ЄІБ. Ми раді бачити, що Україна робить важливі кроки назустріч енергоефективному майбутньому. Завдяки значним внескам від донорів фонду E5P ми можемо й надалі підтримувати енергоефективну модернізацію громадських будівель в Україні. Допомога донорів безпосередньо допоможе галузі охорони здоров’я в Україні. Ця галузь скористається перевагами від оновлення, зокрема завдяки новим системам вентиляції, впровадженню джерел відновлюваної енергії й іншим заходам протидії COVID-19. Лікарні зможуть зробити свій внесок у здорову планету завдяки енергоефективності», — наголосив Жан-Ерік де Загон.

Угодою передбачено отримання Україною інвестиційного гранту в один мільйон євро від багатостороннього донорського фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P). Кошти спрямують на проведення енергоощадних заходів у лікарнях, зокрема на встановлення сучасного енергоефективного обладнання, систем вентиляції та освітлення, а також внутрішнього опалення у закладах охорони здоров’я.

Грант доповнює наданий раніше рамковий кредит від ЄІБ у 300 мільйонів євро, що допоможе підвищити енергоефективність близько 1000 громадських будівель. Проект подовжить термін експлуатації ключових соціальних, медичних, культурних і адміністративних будівель щонайменше на 20 років, а також допоможе скоротити викиди CO2 на 1 250 000 тонн.

Зазначимо, раніше Верховна Рада ратифікувала Угоду з Європейським інвестиційним банком, за якою держава отримає кредит у розмірі 300 млн євро на реалізацію проекту «Енергоефективність громадських будівель в Україні».

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив


, що енергоефективність — це вакцина від газової залежності.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux