Вивчаємо «Довідник безбар’єрності» разом!
опубліковано 19 жовтня 2021 року о 18:20

Продовжуємо вивчати «Довідник безбар’єрності». Сьогодні знайомимося із другим розділом – «Правила мови»

У ньому наведені та пояснені принципи безбар’єрної мови – мови, у якій відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до людини.

Один із ключових принципів звучить так: «спочатку говоримо про людину, а не про її риси». Наприклад, людина з інвалідністю, людина з ДЦП, людина з синдромом Дауна. Говорячи «інвалід» чи «даун», ми за суттю знеособлюємо людину, зводимо її особистість до якоїсь одної характеристики.

«Ставте себе на місце людини». Коли ви не впевнені, чи є слово образою або ні, чи не зачіпає воно почуттів, спробуйте поставити себе на місце людини, до якої ви звертаєтеся, про яку говорите або пишете. Чи сподобалося б вам таке звернення? Чи хотіли б ви, щоб про вас говорили саме так?

Дотичний до цього принцип – «запитайте саму людину». Якщо ви не знаєте, як звернутися чи як правильно назвати певну ознаку людини, запитайте у неї. Перепитати й уточнити не соромно, навпаки – це прояв уваги й тактовності.

Довідник також рекомендує використовувати нейтральну термінологію, без зайвого емоційного забарвлення. Поширені випадки, коли вживають фразу «людина, яка страждає на...». Однак існують порушення (наприклад, цукровий діабет, ВІЛ/СНІД), з якими люди живуть упродовж життя, але це не перетворює його на суцільні муки. Тому замість «страждає» доречно говорити «має» або «живе»: «людина, яка має діабет», «людина, яка живе з ВІЛ».

До того ж Довідник радить уникати гіперболізації. Часто цим «грішать» медіа, яким потрібно розповісти історію так, щоб її переглянули якомога більше людей. Але не варто замість фрази «людина, яка користується колісним кріслом» вживати «людина, прикута до візка». В дійсності людина ні до чого не прикута, на ній немає кайданів, а крісло колісне – це просто засіб для пересування. Довідник закликає бути обережними з такими висловлюваннями і залишатися максимально близькими до реальності.

Більше принципів безбар’єрної мови шукайте за посиланням https://bf.in.ua/components/.

Додамо, що «Довідник безбар’єрності» – ініціатива і флагманський проєкт першої леді Олена Зеленська. Він створений у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. Аналітичну та технічну підтримку проєкту надавала ГО «Безбар’єрність». Упорядниця Довідника – Тетяна Касьян, ілюстраторка – Ольга Дегтярьова. Партнерами проєкту виступили ДТЕК, Danone, Fairmont Grand Hotel Kyiv, Inka, 1+1 media, Доступно.UA, Happy Today

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux