ЄС додатково підтримає українські інноваційні технологічні компанії та стартапи
опубліковано 09 червня 2022 року о 17:01


Європейська Комісія оголосила ініціативу в межах програми Європейської інноваційної ради (EIC) на 2022 рік, яка має на меті запропонувати підтримку українській інноваційній спільноті в розмірі 20 млн євро у вигляді грантів.

Про це йшлося під час спільного прес-брифінгу за участі Віце-премʼєр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, Комісара ЄС з питань інновацій, науки, культури, освіти і молоді Марії Габрієль та члена правління EIC, співзасновника «Skeleton Technologies» Тааві Мадиберка.

«Вітаємо та щиро вдячні за ухвалене рішення Єврокомісії щодо виділення 20 млн євро для підтримки українських стартапів, дослідників та розвитку інновацій у такі важкі часи, – подякувала Ольга Стефанішина. – Українські розробки можуть стати ключовими для інноваційних рішень не тільки вдома, але і у всій Європі. Навіть під час війни, більше 70% українських технологічних стартапів продовжують працювати. Безумовно, після закінчення війни Україні знадобляться всі передові технології для відновлення країни, а стартапи та консорціуми, які зараз матимуть можливість скористатися додатковим фінансуванням, зможуть приєднатися та зробити ключовий внесок до української післявоєнної економіки». 

Така ініціатива надасть пряму фінансову підтримку до 60 тис. євро для щонайменше 200 українських технологічних стартапів, які залишилися та працюють в Україні, а також для тих, які вимушено передислокували до ЄС під час війни. Це буде доповнено нефінансовою підтримкою, зокрема бізнес-консультаціями та допомогою з пошуками партнерів в ЄС. Така підтримка підвищить спроможність українських інноваторів взаємодіяти з учасниками європейської інноваційної екосистеми, вийти на нові ринки та отримати переваги від європейських інструментів фінансування.

Зазначена допомога передбачена для проміжних організацій (асоціації стартапів, центри підтримки підприємств, інкубатори та акселератори тощо) для спільної роботи для надання термінової підтримки українським інноваційним технологічним компаніям (стартапи та МСП).

Окрім того, під час брифінгу було наголошено, що Україна завершила внутрішні процедури та в повному обсязі долучилася до програм ЄС «Горизонт Європа» та «Євратом». Так, українські учасники можуть долучитися до участі в програмах на рівних правах з юридичними особами з країн-членів ЄС. Щонайменше у 2021-2022 роках Україна звільнена від плати за участь у програмах ЄС, включаючи «Горизонт Європа».

Зі свого боку Комісар ЄС з питань інновацій, науки, культури, освіти і молоді Марія Габрієль наголосила, що Європейська Комісія робить усе можливе, аби надавати всебічну підтримку Україні в ці темні часи.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux