З початку вакцинальної кампанії від коронавірусу НСЗУ виплатила медзакладам 397 млн грн за проведення щеплення
опубліковано 04 листопада 2021 року о 13:06

На сьогоднішній день щепитися від коронавірусу можна у 1174 медзакладах, які мають угоду з НСЗУ на відповідний пакет. Всі вакцини від коронавірусу в Україні безоплатні, послуги з вакцинації — також. Як знайти пункти вакцинації, в яких можна щепитися та на які послуги лікарів можна розраховувати?

Наразі в Україні 1174 медичних заклади мають угоди з НСЗУ на проведення вакцинації проти COVID-19. Із них 65 приватних та 14 ФОП. У цих закладах пацієнт може отримати свою безоплатну дозу вакцини. Послуги з вакцинації також безоплатні для пацієнта.

Усього з початку вакцинальної кампанії від коронавірусу Національна служба здоров’я виплатила понад 397 млн грн за проведення щеплення. Цю суму отримали 1 174 медичних заклади.

Лідерами з виплат за вакцинацію від ковіду є такі регіони:

місто Київ отримало за вакцинацію понад 62 млн грн;

Дніпропетровська область — понад 37 млн грн.

Найбільші виплати отримали такі медзаклади:

Тернопільський центр первинної медико-санітарної допомоги — понад 3,1 млн грн; 

Центр первинної медико-санітарної допомоги Житомирської міськради — понад 2,8 млн грн; 

Центр первинної медико-санітарної допомоги Печерського району Києва — понад 2, 6 млн грн.

Вакцинацію проводять мобільні команди, або команди, які безпосередньо працюють в пунктах щеплень. Вони отримують оплату за фактичну кількість провакцинованих осіб: 25 грн — за першу дозу введеної вакцини і 60 грн — за другу. Інформацію про вакцинацію медики вносять до електронної системи охорони здоров’я і тільки на підставі цієї інформації НСЗУ платить закладам. За умови, що медичні записи внесені без помилок.

Бюджет програми медичних гарантій на вакцинацію проти COVID-19 спрямовують на організацію процесу вакцинації та оплату роботи команд із вакцинації. Водночас забезпечення вакцинами не входить у цю статтю витрат, оскільки медзаклади забезпечуються вакцинами з іншого бюджету — за рахунок централізованих закупівель.


“Вакцинація проти COVID-19 є безоплатною, адже вакцини оплачені з державного бюджету, тобто коштом платників податків. Або ж потрапили в Україну завдяки ініціативі COVAX чи закуплені за кошти міжнародних донорів. Робота медичних працівників, задіяних у процесі вакцинації, також оплачується. Для цього медичний заклад має укласти відповідний договір із Національною службою здоров’я. Так, у Програмі медичних гарантій-2021 передбачений окремий пакет вакцинації проти COVID-19, а бюджет програми медичних гарантій на вакцинацію становить півтора мільярда гривень”, — зазначає заступниця голови НСЗУ Тетяна Бойко.

За даними Міністерства охорони здоров’я, станом на 1 листопада понад 10 млн пацієнтів отримали одну дозу вакцини від ковіду і понад 7,5 мільйонів отримали дві дози.

Вакциною Файзер щеплені понад 4 мільйони 300 тисяч пацієнтів;

вакциною Коронавак — понад 3 мільйони осіб;

вакциною Астразенека — понад 1 мільйон 300 тисяч;

вакциною Модерна — понад 1 мільйон осіб.

Щодо вікового розподілу пацієнтів, то найбільше вакцинованих у віковій групі 36-45 років — понад 1 мільйон 900 тисячі осіб, та 46-55 років — понад 1 мільйон 700 тисяч осіб.

Як має проходити щеплення від коронавірусу та де його можна зробити?

Медичні заклади, які укладають договір на вакцинацію проти COVID-19, зобов’язуються працювати так:

Для початку медичні працівники повинні поінформувати вас щодо процедури вакцинації та отримати інформовану згоду — документ, який кожен підписує перед щепленням.

Лікар має вас опитати та провести огляд, щоб виявити протипоказання, з’ясувати схильність до алергій.

Після цього вам розкажуть про подальші дії та можливі побічні реакції.

Лише тоді можна безпосередньо провести вакцинацію з дотриманням вимог інфекційної безпеки.

Протягом 30 хвилин після щеплення за вами мають спостерігають, щоб зафіксувати несприятливі події після імунізації в разі їх виявлення.

Факт вакцинації реєструють в електронній медичній картці пацієнта.

Якщо вакцина дводозова, медпрацівники повідомляють пацієнту час і місце наступного щеплення, у разі потреби допомагають із реєстрацією на наступний візит.

Наголошуємо, що відсутність декларації з сімейним лікарем конкретного медичного закладу або її відсутність узагалі не є підставою для того, щоб людині відмовили у вакцинації від COVID-19.

Щоб зробити щеплення, необхідно записатися. Знайти перелік пунктів щеплень можна на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Мобільні бригади з імунізації вакцинують організовані колективи із більше ніж 50 людьми та маломобільних громадян. На колективне щеплення записує людей роботодавець. Маломобільні громадяни можуть звернутися до контакт-центру за номером 0 800 60 20 19.

Якщо вам не вдається записатися на вакцинацію самостійно, звертайтеся до контакт-центру Міністерства охорони здоров’я за номером 0 800 60 20 19.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux