За якими критеріями визначаються підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період?
опубліковано 02 травня 2023 року о 15:00


КРИТЕРІЇ

за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, розташованих на території області, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період


І. Промисловість (крім виробництва харчових продуктів,  напоїв та тютюнових виробів) та торгівля

 1. Обсяг сплачених податків підприємством, установою, організацією (далі– суб’єкт) до місцевого бюджету територіальної громади Тернопільської області становить не менше 1 млн гривень (за підсумками діяльності за останні 4 квартали, що підтверджується довідкою контролюючого органу, в якому на обліку перебуває суб’єкт).

2. Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (грошове забезпечення) на промисловому підприємстві не менше 15 осіб та підприємстві торгівлі - не менше 8 (підтверджується податковим розрахунком сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4, за останній звітний період (квартал).

3. Підприємство здійснює інноваційну діяльність (підтверджується належним чином завіреною копією форми державного статистичного спостереження № 1 інновація (один раз на два роки) ,,Обстеження інноваційної діяльності промислового підприємства”, затвердженої наказом Державної служби статистики України від 25 червня 2021 року № 171, за останній звітний період з відмітками про отримання Головним управлінням статистики в Тернопільській області та копією квитанції про отримання, завіреною керівником підприємства) або виробляє унікальну продукцію (виробництво продукції здійснювалось не більше як двома підприємствами області) для функціонування економіки області та задоволення потреб населення в особливий період (підтверджується довідкою Головного управління статистики в Тернопільській області за останній звітний рік).

4. Для визначення суб’єктів критично важливими, необхідно їм відповідати двом і більше критеріям, за умови відсутності заборгованості із виплати заробітної плати (підтверджується копією звіту про заборгованість з оплати праці за останній звітний період з відмітками про отримання Головним управлінням статистики в Тернопільській області та копією квитанції про отримання, завіреною керівником підприємства) та заборгованості зі сплати податків до бюджетів та цільових фондів (підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи).

ІІ. Житлово-комунальне господарство та енергетика

1. Суб’єкт забезпечує життєдіяльність територіальної громади (тепло-, водопостачання, водовідведення, благоустрій, поводження з побутовими відходами, як монопольне, єдине, припинення роботи якого призведе до заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу та життю/здоров’ю людей: унеможливить збирання, оброблення, видалення відходів, призведе до накопичення побутових відходів у дворах будинків, вулиць, парків, забруднення навколишнього середовища, посилення криміногенної ситуації, що підтверджується довідкою органу місцевого самоврядування про господарську діяльність суб’єкта та/або витягом із ЄДРПОУ про основний вид діяльності.

2. Суб’єкт включений центральними органами виконавчої влади, що реалізують державну політику в галузях житлово-комунального господарства та енергетики в секторальний перелік об’єктів критичної інфраструктури за типом основної послуги, що підтверджується копією наказу вищезазначених органів.

3. Суб’єкт відновлюваних джерел електроенергії (сонячні електростанції, гідроелектростанції, вітрові електростанції, біогазові) генерує електричну енергію та частково забезпечує безпеку енергопостачання області під час аварійних відключень електроенергії і компенсує дефіцит потужності в енергосистемі, що підтверджується довідкою, виданою відкритим акціонерним товариством „Тернопільобленергоˮ про обсяг виробленої електричної енергії за попередній календарний рік не менше 1 млн кВт*год.

4. Для визначення суб’єктів критично важливими, необхідно їм відповідати двом і більше критеріям, за умови відсутності заборгованості із виплати заробітної плати (підтверджується копією звіту про заборгованість з оплати праці за останній звітний період з відмітками про отримання Головним управлінням статистики в Тернопільській області та копією квитанції про отримання, завіреною керівником підприємства) та заборгованості зі сплати податків до бюджетів та цільових фондів (підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи).

ІІІ. Агропромисловий комплекс

1. Суб’єкт здійснює оброблення угідь сільськогосподарського призначення на площі не менше 50 гектарів для провадження сільськогосподарської діяльності або має середню кількість застрахованих осіб-працівників не менше 15 осіб.

Для підтвердження відповідності даному критерію суб’єкт надає такі відомості:

  • щодо площі оброблювальних угідь - в залежності від системи оподаткування копію податкової декларації з усіма додатками у тому числі з обов’язковим поданням додатку з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання до:

- податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) за попередній податковий (звітний) рік;

- податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи за поточний податковий (звітний) рік;

1.2. завірену копію податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 04 липня 2022 року № 189), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 січня 2015 року за № 111/26556 (далі - Розрахунок), та Додатка 4 ДФ до Розрахунку за останній звітний період.

2. Суб’єкт, що має основний вид діяльності (станом на 01 січня 2023 року) згідно з кодами класифікації видів економічної діяльності Національного класифікатора України класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі - КВЕД) у сфері сільського господарства (секція А, група 01, 03), переробної промисловості (секція С, група 10, 11, 12 виготовлення харчових продуктів, секція С, група 11 виготовлення напоїв, а також КВЕДи: 20.15, 28.30, 46.11, 46.21, 46.61, 46.75, 52.10, 72.20, 77.31.

3. Для визначення суб’єктів критично важливими, необхідно їм відповідати двом критеріям, за умови відсутності заборгованості із виплати заробітної плати (підтверджується копією звіту про заборгованість з оплати праці за останній звітний період з відмітками про отримання Головним управлінням статистики в Тернопільській області та копією квитанції про отримання, завіреною керівником підприємства) та заборгованості зі сплати податків до бюджетів та цільових фондів (підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи).

 

ІVПідприємства, установи та організації 

у сфері соціального захисту дітей та охорони здоров’я


1. Суб’єкти у сфері соціального захисту дітей, які належать до державної чи комунальної форми власності з включенням до Реєстру неприбуткових установ та організацій або утримуються за рахунок коштів державного чи місцевого бюджету, та забезпечують тривале стаціонарне проживання, розвиток, виховання, соціальну адаптацію дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, або здійснюють в умовах тривалого стаціонарного перебування, соціально-психологічну реабілітацію дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, та дітей, залишених без батьківського піклування.

2. Забезпечення потреб населення життєво необхідними лікарськими засобами та медичними препаратами, їх постачання, збут і транспортування, та які відповідають наступним вимогам:

  • реєстрація в Електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ);
  • підтримка програми „Доступні ліки”;
  • укладення договору щодо безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів населенню відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року №1303 „Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань”;
  • отримання, зберігання, перевезення, знищення і реалізація (відпуск) наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, які надходять на безоплатній основі у вигляді гуманітарної та благодійної допомоги та необхідні для забезпечення сфери діяльності охорони здоров’я області в умовах воєнного стану при наявності ліцензії на право здійснення господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

3. Для визначення суб’єктів критично важливими, необхідно їм відповідати одному з критеріїв, за умови відсутності заборгованості із виплати заробітної плати (підтверджується копією звіту про заборгованість з оплати праці за останній звітний період з відмітками про отримання Головним управлінням статистики в Тернопільській області та копією квитанції про отримання, завіреною керівником підприємства) та заборгованості зі сплати податків до бюджетів та цільових фондів (підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи).

VПідприємства, установи та організації у сфері культури та з питань комунікацій та теле- і радіомовлення


1. Установи культури обласного значення мають високопрофесійний художньо-артистичний склад колективів зі статусом "академічний" у кількості не менше 15 штатних одиниць.

2. Суб’єкти, які мають спеціальні технічні засоби для передачі сигналів та інформації через програми теле- і радіомовлення, долучилися до оповіщення та інформування населення і мають наявність усіх нижчеперелічених вимог, а саме: ліцензії національної ради з питань телебачення та радіомовлення на кабельне або багатоканальне телевізійне мовлення (умови ліцензії) та мовлять у багатоканальній мережі МХ-5 (цифрове ефірне мовлення Т-2) та у всіх кабельних мережах; забезпечують власне телевізійне мовлення 24 години на добу; здійснюють роботу на власному обладнанні з повним циклом теле- чи радіовиробництва (підготовка, запис, зйомка, монтаж, вихід в ефір).

3. Для визначення суб’єктів критично важливими, необхідно їм відповідати одному з критеріїв, за умови відсутності заборгованості із виплати заробітної плати (підтверджується копією звіту про заборгованість з оплати праці за останній звітний період з відмітками про отримання Головним управлінням статистики в Тернопільській області та копією квитанції про отримання, завіреною керівником підприємства) та заборгованості зі сплати податків до бюджетів та цільових фондів (підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи).

VI. Природоохоронна діяльність


1. Забезпечення належного функціонування служби державної охорони суб’єктів природно-заповідного фонду, додержання режиму охорони територій та об’єктів природно-заповідного фонду, попередження та припинення порушень природоохоронного законодавства.

2. Здійснення еколого-освітньої роботи, підвищення рівня екологічної свідомості та культури жителів області, здійснення екопросвітницьких акцій, проведення публічних еколого-освітніх заходів, створення умов для відпочинку, оздоровлення та туризму в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів та об’єктів для відновлення розумових, духовних і фізичних сил людини.

3. Для визначення суб’єктів критично важливими, необхідно їм відповідати двом критеріям, за умови відсутності заборгованості із виплати заробітної плати (підтверджується копією звіту про заборгованість з оплати праці за останній звітний період з відмітками про отримання Головним управлінням статистики в Тернопільській області та копією квитанції про отримання, завіреною керівником підприємства) та заборгованості зі сплати податків до бюджетів та цільових фондів (підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи).

VIIДобувна промисловість і розроблення кар’єрів


1. Суб’єкти, що здійснюють діяльність (станом на 01 січня 2023 року) згідно з КВЕД: код секції В Добувна промисловість і розроблення кар’єрів; код розділу 08 Добування інших корисних копалин і розроблення кар'єрів; код групи 08.1 Добування каменю, піску та глини; код класу 08.11 Добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю; код класу 08.12 Добування піску, гравію, глин і каоліну; код групи 08.9 Добування корисних копалин та |розроблення кар’єрів, н. в. і. у.; код класу 08.92 Добування торфу. Діяльність підтверджується копіями документів податкової звітності по нарахуванню сплати рентних платежів.

2. Загальна чисельність працівників суб’єкта становить 50 та більше осіб.

3. Для визначення суб’єктів критично важливими, необхідно їм відповідати двом критеріям, за умови відсутності заборгованості із виплати заробітної плати (підтверджується копією звіту про заборгованість з оплати праці за останній звітний період з відмітками про отримання Головним управлінням статистики в Тернопільській області та копією квитанції про отримання, завіреною керівником підприємства) та заборгованості зі сплати податків до бюджетів та цільових фондів (підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи).

VIIІ. Підприємства, установи та організації у галузі лісового господарства та лісозаготівлі 


1. Суб’єкти у галузі лісового господарства та лісозаготівлі комунальної форми власності, що мають важливість для громади, району, області (з детальним обґрунтуванням критичної необхідності продукції/послуг) та здійснюють свою діяльність (станом на 01 січня 2023 року) згідно з КВЕД: код секції А Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство; код розділу 02 Лісове господарство та лісозаготівлі; код групи 02.1 Лісівництво та інша діяльність у лісовому господарстві; код класу 02.10 Лісівництво та інша діяльність у лісовому господарстві; код групи 02.2 Лісозаготівлі; код класу 02.20 Лісозаготівлі.

2. Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (грошове забезпечення), не менше 15 осіб, що підтверджується завіреною копією Додатка 4 ДФ до Розрахунку за останній звітний період.

Для визначення суб’єктів критично важливими, необхідно їм відповідати двом критеріям, за умови відсутності заборгованості із виплати заробітної плати (підтверджується копією звіту про заборгованість з оплати праці за останній звітний період з відмітками про отримання Головним управлінням статистики в Тернопільській області та копією квитанції про отримання, завіреною керівником підприємства) та заборгованості зі сплати податків до бюджетів та цільових фондів (підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи).

ІXТранспортна інфраструктура, капітальне будівництво і дорожнє господарство


1. Суб’єкт незалежно від форми власності, що здійснює основний вид діяльності (станом на 01 січня 2023 року) згідно КВЕД, а саме: секція Н, група 49.41 вантажний автомобільний транспорт, у власності яких перебуває не менше 30-ти транспортних засобів, які можуть бути у разі необхідності залученні (переобладнанні) для перевезення вантажів для потреб Збройних Сил України та інших військових формувань; секція Н, група 51.10 пасажирський авіаційний транспорт. Для підтвердження відповідності даного критерію суб’єкт надає витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

2. Суб’єкти, що здійснюють експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування, протяжність яких повинна становити не менше 200 км, за умови укладання договорів з департаментом капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації.

3. Для визначення суб’єктів критично важливими, необхідно їм відповідати одному з критеріїв, за умови відсутності заборгованості із виплати заробітної плати (підтверджується копією звіту про заборгованість з оплати праці за останній звітний період з відмітками про отримання Головним управлінням статистики в Тернопільській області та копією квитанції про отримання, завіреною керівником підприємства) та заборгованості зі сплати податків до бюджетів та цільових фондів (підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи).

 X. Фізична культура і спорт


1. Заклад займається забезпеченням підготовки штатними тренерами-викладачами установ, переможців всеукраїнських або міжнародних спортивних змагань протягом останніх двох років, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України у відповідний рік, затвердженого Міністерством молоді та спорту України. Заклад протягом останніх двох років забезпечує підготовку членів основного складу національних збірних команд України з олімпійських видів спорту, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю.

2. Заклад проводить свою діяльність на території всієї Тернопільської області, забезпечує розвиток масового спорту різних груп населення, зокрема соціально незахищених, та занять фізичною культурою на місцях, для задоволення потреб територіальних громад у сфері фізичної культури і спорту, реалізує на території області загальнодержавні соціальні, спортивні програми, та охоплює своєю діяльністю не менше як 6000 учасників за попередній рік (що підтверджується офіційними протоколами учасників заходу).

3. Для визначення суб’єктів критично важливими, необхідно їм відповідати одному з критеріїв, за умови відсутності заборгованості із виплати заробітної плати (підтверджується копією звіту про заборгованість з оплати праці за останній звітний період з відмітками про отримання Головним управлінням статистики в Тернопільській області та копією квитанції про отримання, завіреною керівником підприємства) та заборгованості зі сплати податків до бюджетів та цільових фондів (підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи).


 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux