Мінагрополітики ініціюватиме розширення програми компенсацій для зрошувальних проектів, – Роман Лещенко
опубліковано 23 жовтня 2021 року о 09:55

Мінагрополітики ініціюватиме розширення програми компенсацій для зрошувальних проектів. Про це Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко повідомив під час робочої поїздки на Одещину.

«Міністерство аграрної політики та продовольства вперше за часів незалежності ініціювали програму підтримки аграріїв, які працюють на меліорованих землях, та підтримку для вітчизняних компаній, що спеціалізуються на виробництві меліоративного обладнання. Сьогодні на власні очі переконався, наскільки якісно українські аграрії впроваджують у себе вітчизняні інноваційні технології зрошення, зокрема крапельне зрошення з повною автоматизацією всіх виробничих процесів та широкозахватні дощувальні машини для українських аграріїв. Ці новації дозволяють мінімізувати використання води та електроенергії, диференційовано подавати і воду, і добрива. Причому, вони не поступаються ні ізраїльським, ні американським компаніям, які є лідерами на ринку», – підкреслив Роман Лещенко.

За словами Міністра, пілотні проекти з впровадження вітчизняних меліоративних систем українськими аграріями реалізовано на лівому березі Дністровського лиману, в межах Біляївського та Овідіопольського районів Одещини, де розташована Нижньодністровська зрошувальна система. Паралельно Міністерство працює разом з ЄБРР над інвестиційним проектом із модернізації та ремонту магістральних каналів і насосних станцій на самій системі.

«Ми рухаємося на двох рівнях: перший – це приватні інвестиції у внутрішньогосподарські системи з пріоритетом на вітчизняних виробниках меліоративного обладнання, другий – інвестиції держави в міжгосподарську мережу. Наступний етап – ухвалення в листопаді закону про ОВК та запуск в т.ч. на Одещині у наступному році відповідних об’єднань водокористувачів, з масштабуванням приватних інвестиції аграріїв і як наслідок запуск спільного проекту ЄБРР та Мінагрополітики щодо відновлення 45 тис. га на Нижньодністровській зрошувальній системі», – розповів Роман Лещенко.

Важливі завдання влади на найближчий час, за його словами, – стимулювання реалізації інвестпроектів шляхом відповідної підтримки через Державне агентство водних ресурсів України; здешевлення вартості електроенергії для аграріїв (шляхом переходу з другого класу, який є економічно немотивованим, на перший), а також подальша підтримка аграріїв, які використовують меліоровані землі.

Так, днями вже ухвалено відповідну постанову Уряду. Вона передбачає механізм спрямування коштів у розмірі до 25 % вартості витрат (без урахування податку на додану вартість) за введені в експлуатацію зрошувальні системи. «І ми продовжимо ініціювати ще більше розширення програми компенсацій для зрошувальних проектів. Вони вже довели свою очевидну ефективність та економічну доцільність на півдні України. Держава й надалі стимулюватиме збільшення зрошуваних площ на території областей та сприятиме локалізації виробництва меліоративного обладнання на території України», – підкреслив Міністр.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux