Україна та Польща запускають кросдержавний шеринг: водійські та техпаспорт у Дії будуть відображатися в польському mObywatel
опубліковано 22 серпня 2022 року о 15:38

Цифрові водійське посвідчення та техпаспорт у Дії невдовзі відображатимуться в польському застосунку mObywatel завдяки послузі кросдержавного шерингу. Про це стало відомо під час спільного брифінгу Віце-прем’єр-міністра — Міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова та Державного секретаря з цифровізації Польщі Януша Цешинського.

Від початку повномасштабної війни українцям стала доступна цифрова посвідка Дія пл у mObywatel. Наприкінці липня Дія пл здобула офіційний статус цифрової посвідки на проживання. Кросдержавний шеринг документ — це не тільки наступний крок у розвитку цифрових взаємин між Україною та Польщею, а й міжнародного визнання електронних документів у Дії.

«Від початку повномасштабного вторгнення Польща активно підтримує та допомагає українцям. Співпраця, яку ми зараз маємо, — високий стандарт добросусідських взаємин. Запуск кросдержавного шерингу документів це підтверджує. А разом із цим стає історичною подією для процесу цифровізації по всьому світу, оскільки це перший кейс у ЄС, коли дві країни проводять обмін документами у державних застосунках. Зі свого боку Мінцифри готове розпочати роботу над визнанням е-документів з mObywatel в Україні», — зазначив Віце-прем’єр-міністр.

Януш Цешинський додав, що функціонал шерингу вже готовий і залишилося владнати законодавчі питання. За його словами, послуга запрацює до кінця року.

«Ми розуміємо, що сучасне суспільство не може функціонувати без цифрового середовища. Те, яких успіхів досягла екосистема Дія, дійсно вражає. Тому ми вирішили запровадити ці механізми для українців, які зараз у Польщі. Крім цього, це допоможе нашій тісній співпраці у майбутньому, бо воно точно буде цифровим», — наголосив Януш Цешинський.

Також Михайло Федоров подякував Янушу Цешинському за нову партію терміналів Starlink, що прибула в Україну минулого тижня. 5 тисяч нових терміналів допоможуть українцям бути на зв’язку, а об’єкти критичної інфраструктури зможуть працювати навіть у найскладніших умовах. Із цією партією кількість терміналів Starlink в Україні наблизилася до 20 тисяч.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux