Журналісти в рамках престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу» відвідали екоферму «Веселі козенята»

опубліковано 03 вересня 2025 року о 15:04

Журналісти в рамках престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу» відвідали екоферму «Веселі козенята», що розташована у селі Хомівка Білецької громади. 

Це господарство заснував підприємець Тарас Назар, чия мрія про власну ферму втілилася у життя завдяки любові до тварин і прагненню виробляти натуральні та якісні продукти.

«Я розумів, що тваринництво - це дорого і непросто. Але для мене це не просто справа, а життя. До того ж я завжди мріяв мати власну ферму», — розповів керівник господарства.

Ферма починалася з 12 кіз, а сьогодні тут утримують вже близько 75, з яких приблизно 20 — дійні. У планах господаря — довести цю кількість до 40. Також на фермі є три корівки, молоко яких використовують для виготовлення улюбленого серед гостей морозива. За спеціальними замовленнями його готують і з козиного молока.

Особливість господарства у тому, що тварини утримуються на якісних кормах без використання хімії. Це принципово для підприємця, адже натуральність продуктів — головна перевага ферми.

Основний напрямок ферми — виробництво сирів. Нині тут виготовляють 11 видів твердих і м’яких сирів, технології яких Тарас Назар шукав за кордоном і адаптовував під наявні умови. У планах — облаштувати спеціальний льох для зберігання продукції.

Важливим напрямом є й зелений туризм. «Тваринництво без зеленого туризму нічого не варте. Це пропагування здорового життя і натуральних продуктів», — наголошує підприємець. 

Для відвідувачів уже проводять екскурсії з дегустацією сирів, облаштовано альтанку, мангал та дитячий майданчик. Незабаром тут планують запустити майстер-класи із сироваріння.

Попри труднощі з логістикою та виклики для малого бізнесу, ферма успішно  розвивається. «Веселі козенята» стали прикладом того, як сімейна справа може поєднувати виробництво якісних продуктів і створювати простір для відпочинку.

Такі ініціативи мають велике значення для Тернопільщини: вони підтримують місцеву економіку, формують культуру споживання натуральних продуктів і відкривають нові можливості для зеленого туризму.

Нагадаємо: Тернопільська обласна військова адміністрація організувала престур «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу».

Мета — показати, як у воєнний час громади підтримують локальну економіку через крафтові виробництва: робочі місця, утримання людей у громадах, залучення молоді, підвищення доданої вартості й зміцнення тилу.

Довідково:

На Тернопільщині активно працюють 20 крафтових виробників у різних напрямах:

  • бджільництво (мед, крем-мед, медові наливки, продукти з горіхами та травами);
  • молочна продукція та різноманітні сири;
  • вина та крафтове пиво;
  • вирощування та заготівля ягід, трав, чагарників;
  • чайні набори, сублімована їжа, сушені ягоди, квіти та трави.


Завдяки цим виробництвам в області створено понад 100 постійних робочих місць.

Підприємствами та сільськогосподарськими кооперативами-крафтовиками вироблено продукції та надано послуг на суму 1,8 млн грн для 201 члена кооперативів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux