Звернення Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля
опубліковано 25 лютого 2022 року о 19:32

Вже 1,5 доби Україна знаходиться у стані війни. Війни з Росією. Вже 1,5 доби український народ та українські воїни б’ються з окупантом на всіх фронтах. Своїм героїзмом наші військові назавжди викарбували свої імена у світовій історії слави та хоробрості. 

На всіх фронтах ворог несе важкі втрати, і це тільки початок для нього, якщо він негайно не забереться з нашої землі.

Десятки тисяч українців вступають до лав територіальної оборони. 

Наша економіка переорієнтовується у формат роботи «все для фронту — все для перемоги». У такий самий формат роботи маєте переорієнтуватися і ви, наші шановні громадяни. 

Ставайте до лав ЗСУ. Ставайте до лав тероборони, допомагайте військовим, допомагайте волонтерам. Допомагайте медикам. 

Це наша з вами Батьківщина, і ми маємо зробите все, аби захистити ії суверенітет і свободу. 

Сьогодні відбулось позачергове засідання Уряду України, на якому ми прийняли низку рішень, необхідних для забезпечення армії, стабільної роботи лікарень, критичної інфраструктури в період воєнного стану.

Перше. У зв’язку з воєнним станом, Державна казначейська служба спільно з Мінфіном здійснять перерозподіл коштів, аби передусім фінансувати посилення національної безпеки й оборони, необхідні першочергові заходи в умовах воєнного стану та платежі.

Друге. Уряд прийняв рішення здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд гривень шляхом поетапного випуску військових облігацій. 

Третє. У зв’язку з введенням воєнного стану, ми затвердили додаткові види грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу.

Четверте. Урядом прийняте рішення, що кошти, які українці отримали від держави за вакцинацію в рамках програми Президента «єПідтримка» можна буде використати для допомоги українській армії. Гроші можна буде направити для допомоги українським військовослужбовцям до Благодійної Організації «Міжнародний благодійний фонд «Повернись живим». Або зарахувавши їх на спеціальний рахунок Національного банку, що відкритий для збору коштів на потреби армії.

П’яте. Порти України переходять під посилену охорону. Кабінет Міністрів встановив рівень охорони 3 у морських та річкових портах України, портових засобах, суднах, які мають право плавання під Державним прапором України на період дії воєнного стану. 

Шосте. Рішенням Уряду на період воєнного стану керівники зони територіальної оборони мають право самостійно приймати рішення, яка гуманітарна допомога треба і скільки. Державна митна служба та прикордонники мають забезпечити невідкладний пропуск такої допомоги для госпіталів, лікарень, Збройних Сил України та сил територіальної оборони.

Сьоме. Вводимо тимчасове зупинення експорту препаратів крові. Також Міністерство охорони здоров’я буде затверджувати обсяги обов’язкового забезпечення потреб системи охорони здоров’я донорською кров’ю та препаратами крові.

І ще. Я хочу звернутися до наших міжнародних партнерів.

Для кожного народу є визначальні моменти, які потім стають частиною підручників з історії. Моменти, коли ви маєте вирішити: проковтнути те, що робить агресор, або дати йому відсіч. І зараз саме такий момент. 

Момент, коли Європа, Америка та весь цивілізований світ має згуртуватися і зупинити агресора та його війну проти України. Ми закликаємо всі цивілізовані країни ввести ембарго на нафтопродукти з РФ, заборонити в’їзд російських громадян на вашу територію, відключити Росію від системи SWIFT. 

Ми закликаємо НАТО, Європу, США: закрийте небо над Україною. Це не означатиме ваше військове зіткнення з Росією. Це означатиме, що вони зупинили війну. І нащадки згадають вас як героїв. 

Ми у свою чергу продовжимо боронити власну землю. Не здамося і будемо знищувати наших ворогів і надалі. Тримаємо стрій. 

Слава українській армії! Слава українському народу!

Слава Україні! 

Слава вам дорогі українці! Слава нашим героям воїнам!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux